Stefan MUTTER

Geboortedatum: 3 oktober 1956
Geboorteland: Zwitserland

Hij gold in de tweede helft van de jaren zestig als een van de grootste wielertalenten uit de Zwitserse wielerhistorie. Niet direct een winnaarstype, maar wel iemand die in staat werd geacht een grote ronde te winnen.
Zelfs de Tour de France of de Giro d’Italia behoorden voor de kenners tot de mogelijkheden, maar het is er niet uit gekomen en dat wijt hij geheel aan zichzelf. In een interview uit 2004 kom ik het een en ander over hem te weten.
Hij komt daaruit naar voren als een warm en sociaal denkend mens die zijn eigen tekortkomingen bijzonder goed kent. ‘Mijn mentaliteit paste niet bij het vak van beroepsrenner’, zegt hij in dat interview.
Na twee derde plaatsen bij het WK van 1978 in de wegwedstrijd achter zijn landgenoot Gilbert Glaus, die wereldkampioen werd, en de ploegentijdrit voor amateurs, debuteerde hij een jaar later bij de profs met een tweede plaats in Parijs-Nice.
Zijn toenmalige werkgever was Peter Post en hij droeg het shirt van TI-Raleigh. Toen er een jaar later geen plaats voor hem was in de Tourploeg besloot hij zijn contract niet te verlengen maar elders aan de slag te gaan.
Hij won de Ronde van de Middellandse Zee en in 1982 beleefde hij zijn topjaar. Hij won het puntenklassement in zowel de Ronde van Spanje als die van Zwitserland.
Hij werd derde in Luik-Bastenaken-Luik, vierde in Parijs-Roubaix en hij won een rit in de Tour de France. Daarna werd het ieder jaar een beetje minder en in 1990 beëindigde hij zijn carrière.
Hij had aan de top geroken, maar die nooit bereikt. Na zijn wielerloopbaan volgde hij een opleiding voor sociaal werker en samen met zijn vrouw doet hij dat werk in deeltijd. Of hij dat nog doet, weet ik niet, maar ten tijde van dat interview wel.
Er stond in dat vraaggesprek ook nog zo’n lullige vraag wat hij zou meenemen als hij naar een onbewoond eiland zou worden verbannen. Het antwoord was zijn fiets, zijn drumstel en zijn gitaar.
Of zijn vrouw ook mee mocht, liet hij buiten beschouwing, want voor sociaal werk moet je toch minimaal met z’n tweeën zijn. Zoals wellicht vanavond als hij zijn 61ste verjaardag viert.

03-10-2017