Stefan DENIFL

Geboortedatum: 20 september 1987
Geboorteland: Oostenrijk

Hij zal voor veel kijkers naar Eurosport of naar Sporza een onbekende zijn geweest, die Oostenrijker die op indrukwekkende wijze de zeventiende etappe van de Vuelta won. Stefan Denifl was de naam.
Iedere grote ronde geeft een wildcard aan enkele ProContinental ploegen en zo stond de Ierse formatie Aqua Blue Sport op zaterdag 19 augustus een de start van de Vuelta a España. Een onbekende ploeg, maar met enkele bekende namen.
Zoals de twee Nederlanders Peter Koning en Michel Kreder. Maar ook een kampioen als de Brit Adam Blythe had een reputatie, evenals Lasse Norman Hansen, de Deen. Maar Denifl, nou nee het deed geen belletjes rinkelen.
Toch hadden we hem kunnen kennen, want in 2012 maakte Denifl deel uit van de Nederlandse ploeg Vacansoleil en tijdens de Tourde France van dit jaar won hij in eigen land de Ronde van Oostenrijk.
Hij was meerdere malen kampioen van zijn land in het tijdrijden en reed van 2013 tot en met 2016 voor de Zwitserse formatie IAm Cycling, waar hij de ploeggenoot was van onze Stef Clement.
Toen de sponsor er mee ophield waaierde de renners uit over het gehele internationale peloton. Clement keerde terug naar lottoNL-Jumbo, terwijl Stefan bij Aqua Blue Sport onder de hoede kwam van de bekende oud-renner Nicky Sörensen.
Een andere bekende naam in de ploeg is die van de Noor Lars Petter Nordhaug die enkele jaren voor Rabobank reed. Die was er niet bij in de Ronde van Spanje, maar de jarige van vandaag: Stefan Denifl wel. Hij zorgde met zijn ritzege voor het succes waar iedere wildcardploeg op hoopt.
In die zeventiende etappe maakte Stefan deel uit van een grote kopgroep, die al in het begin van de etappe tot stand kwam. Naarmate de rot vorderde werd de groep steeds kleiner. Er moest die dag behoorlijk geklommen worden en de slotklim was met percentages boven de 25 procent moordend.
Uiteindelijk was de Oostenrijker de enige van die kopgroep die zich voorop kon handhaven en terwijl de strijd tussen de favorieten achter hem ontbrandde wist hij op die steile Alto de los Machucos voorop te blijven om dolblij in zijn uppie over de finish te komen..
Het is ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn carrière, want de renner uit Fulpmes, een dorp in de buurt van Innsbruck stond opgetogen op het podium.
Stefan Denifl viert vandaag zijn dertigste verjaardag.

20-09-2017