Simon YATES

Geboortedatum: 7 augustus 1992
Geboorteland: Groot Brittannië

Met de roze trui stevig om de schouders leek Simon Yates in de Giro d'Italia van dit jaar onbedreigd en overtuigend op de eindzege af te gaan. Hij had drie etappes gewonnen, counterde iedere aanval op zijn roze trui met het grootste gemak en de voornaamste tegenstanders leken zich al bij de nederlaag te hebben neergelegd.
Maar in de niet eens zo zware achttiende etappe zag je hem in de slotklim ineens door de groep met favorieten heen zakken en lossen. Het verlies bleef nog beperkt, maar een dag later, de beroemde etappe met de solo van Froome, kon hij niet langer verbergen dat hij er helemaal doorheen zat. Hij verloor maar liefst 38 minuten in een eindeloze lijdensweg.
Als 21ste beëindigde hij de Ronde van Italië, die zijn doorbraak had moeten worden. Al jaren rammelde hij, samen met zijn tweelingbroer Adam aan de poort van het absolute vedettendom, waar mannen als Froome en Dumoulin de lakens uitdelen.
Het kleine frêle klimmertje lijkt niet voldoende inhoud te hebben voor een ronde van drie weken, waar het dag-in-dag-uit volle bak gaat en de zwaarte van de etappes bepalen wie er wel en wie niet in het walhalla van de wielersport mogen plaatsnemen.
Zo hard en gelijk zo zuiver is de wielersport. Simon Yates, met zijn 26 jaar toch al een volwassen renner, is gewogen en te licht bevonden. Net als broer Adam er in de Tour ook afwapperde toen het menens werd en het kaf van het koren gescheiden werd.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de spanning hem te machtig werd. Hij werd al eens zesde in de Vuelta, maar dat was toen niemand nog iets van hem verwachtte. Hij was toen nog maar drie jaar wegrenner, nadat hij eerst jaren op de piste had gereden en daar successen behaald.
Ik ben benieuwd hoe het verder met de gebroeders Yates gaat. Wordt er bij Mitchelton-Scott in mentaal opzicht aan ze gewerkt of kiezen ze een ander programma met koersen als Parijs-Nice en de Dauphiné als belangrijkste objectief?
Wat in ieder geval dom zou zijn om ze al af te schrijven, want het zijn natuurlijk wel goede renners. Uitstekende klimmertjes en natuurlijk ook rijdend met een attest vanwege astma. Zelfs op het gebruik van terbitaline betrapt, het medicament dat de ziekte moet bestrijden. De ploegarts was vergeten de vrijstelling aan te vragen, wat Simon op een schorsing van vier maanden kwam te stan.
Er liggen een berg vragen in Huize Yates en die zullen in de komende winter beantwoord moeten worden. Een vraag behoeft geen antwoord, want dat weet de twin zonder na te denken. Simon en Adam vieren vandaag hun 26ste verjaardag.

07-08-2018