Simon SPILAK

Geboortedatum: 23 juni 1986
Geboorteland: Slovenië

Slovenië is maar een klein land, ongeveer de helft van Nederland, met nauwelijks een naam als wielerland. Toch kom je als je daar bent heel veel trainende wielrenners tegen.
Sinds het land zich na de val van het Sowjet-rijk losmaakte uit het voormalige Joegoslavië is er in Slovenië een interessante ontwikkeling op gang gekomen. Mede omdat het grenst aan Italië, waar de beste renners snel emplooi vonden bij grote ploegen.
Het begon een jaar of vijftien geleden met Valjavec, die als eenling aardig mee kon komen in de grote koersen. Sindsdien maakten we kennis met andere Sloveniërs die aan de weg timmerden.
Stangelj, Brajkovic, Bole, Bozic waren goede renners en in de afgelopen Giro d’Italia was daar ineens de tijdrijder Roglic, behorend tot de Nederlandse lotto.nl/Jumbo formatie. En natuurlijk Koren die in de net afgelopen Ronde van Zwitserland goed reed.
Net als Simon Špilak trouwens, de jarige van vandaag. Die heeft wat met Zwitserland, want hij won de Tour de Suisse vorig jaar en in die andere zware rondrit de Ronde van Romandië werd hij al drie keer tweede en was hij in 2010 eindwinnaar.
Een papieren zege weliswaar, omdat die was afgenomen van Alejandro Valverde, nadat diens hond patiënt leek te zijn van dokter Fuentes. Althans er was in de vrieskist van de arts een bloedzak gevonden met zijn naam erop. Van de hond welteverstaan.
Deze Simon Špilak wordt vandaag dertig jaar en bezig aan zijn twaalfde jaar bij de profs. Hij is echt een man voor de kleine rondritten met het liefst veel klimwerk. Behalve de twee ronden in Zwitserland doet hij ook vaak goed in Parijs-Nice.
Zo was hij daar al eens derde, vierde, zesde en achtste in de Rit naar de Zon. Voor de grote ronden heeft hij kennelijk te weinig inhoud, want noch in de Giro, noch in de Tour gooide hij hoge ogen, terwijl hij de Vuelta nooit heeft gereden.
In 2008 kreeg hij een contract bij het Italiaanse Lampre om in 2012 over te stappen naar het Russische Katjoesja. Daar wordt hij vooral ingezet in de koersen die hem het meest liggen. Juist, de kleine rondritten met veel klimwerk.
In de afgelopen zondag beëindigde Ronde van Zwitserland was hij ook weer veel in beeld. Een goede klimmer en ook een heel goede tijdrijder.
Wie herinnert zich niet de slotetappe van de Ronde van Zwitserland van vorig jaar. Een bloedstollend secondengevecht tussen twee van de grootste tijdrijders van deze tijd en die sterke Sloveen. In een helse rit over 38,4 kilometer wist hij zich als tweede in het klassement tussen een magistrale Tom Dumoulin en de meester Fabian Cancellara in te wurmen.
Op de Nederlander verloor hij slechts achttien seconden en de Zwitser bleef hij één seconde voor. Klassementsleider Thibaut Pinot zakte die dag door het ijs en zo won Simon Špilak de Ronde van Zwitserland in 2015.

23-06-2016