Simon GESCHKE

Geboortedatum: 13 maart 1986
Geboorteland: Duitsland

Baarden zijn in de mode, maar ik vraag me af als ik naar foto’s van Simon Geschke kijk of hij wel beseft dat hij er veel ouder uitziet dan hij is? Ik denk het niet, anders zou hij dat ding subiet afscheren. Niemand wil er ouder uitzien, tenzij hij piepjong is en graag voor vol wil worden aangezien.
Dat is bij deze Duitser uit Berlijn niet het geval. Hij wordt vandaag dertig en we weten al jaren dat deze sterke allrounder heel wat mans is.
Hij is de zoon van Hans-Jürgen Geschke in 1977 wereldkampioen baansprint en vele malen kampioen van de DDR in dat wieleronderdeel.
Simon werd in 2009 beroepsrenner en heeft tot nu toe steeds voor dezelfde werkgever gereden, al wijzigde die ploeg een aantal malen van naam. Van Skil-Shimano werd het Argos-Shimano, van Argos-Shimano werd het Giant-Shimano en van Giant-Shimano is het nu Giant-Alpécin.
Geschke’s grootste prestatie tot nu toe is het winnen van een bergetappe in de Tour de France van vorig jaar. Na een indrukwekkende solo kwam hij als winnaar over de streep in Pra Loup.
En dat terwijl hij niet eens voor de Tour geselecteerd was. Pas op het laatste moment besloot de ploegleiding Marcel Kittel thuis te laten, die totaal uit vorm was. Als reserve werd toen Geschke opgeroepen.
Het waren John Degenkolb, Tom Dumoulin en Warren Barguil die voor de successen van de ploeg moesten zorgen, verwend als ze waren met de vele ritzeges die Kittel in de jaren daarvoor had behaald.
Maar Dumoulin zat al na een paar dagen weer thuis en de andere twee slaagden er maar niet in het zegegebaar te maken. Het zat niet mee tot Geschke in de zeventiende etappe voor onverwacht succes zorgde en de Tour alsnog goedmaakte voor de ambitieuze mannen van Iwan Spekenbrink.
Simon is dit seizoen rustig begonnen. Een val in de Ronde van Andalusië was niet geweldig, maar in de eerste etappe van Parijs-Nice reed hij toptien. Hij heeft nog niet de vorm van vorig jaar juli, maar één ding is gelijk gebleven.
Zijn baard en die gaat er voorlopig niet af, wat de mensen er ook van vinden. "Iedereen ziet me, als ik niet opval door prestaties is het wel vanwege die baard." Daarom blijft het gezichtsbehang waar het is.

13-03-2016