Simon GERRANS

Geboortedatum: 16 mei 1980
Geboorteland: Australië

Hij is de enige Australiër die in alle drie de grote ronden een etappe heeft gewonnen. Een renner die in eigen land erg bewonderd wordt. Vooral door oud-renners die weten wat hij ervoor gedaan heeft om de renner bte worden die hij is. Daar moet je renner voor zijn.
Het was Phil Anderson die hem als zestienjarige bij een fietsclinic ontdekte en hem een racefiets leende. Om het eens te proberen. Phil is nog altijd verbaasd hoe ver Simon Gerrans het als wielrenner heeft gebracht.
Ook zijn vroegere bondscoach Dave Sanders is daarover verbaasd, want zoveel talent had Gerrans niet. Wel heel veel ambitie en nog veel meer discipline, de twee eigenschappen die de in Melbourne geboren coureur tot een topper maakten.
Zijn bijnaam is Australië is The Sniper, ofwel de scherpschutter. Dat slaat op zijn vermogen om zijn doelen een voor een uit te kiezen en ze vervolgens vol te raken.
Het was ook Anderson die hem aanraadde als amateur naar Frankrijk te gaan om zich daar bij een professionele wielerclub verder in het vak te bekwamen. Een uitstekend advies, want hij leerde er zijn wedstrijden uit te kiezen en te winnen.
Zo kreeg hij in 2003 een contract bij een Portugese profploeg. Vervolgens kwam hij bij AG2R, daarna bij Crédit Agricole, vervolgens bij Sky en nu zit hij al weer vijf seizoenen bij Orica GreenEdge. Terug in zijn vaderland.
Bij geen van die ploegen liet hij zich van zijn doelstellingen afbrengen. Hij stelde ze steeds hoger en zijn erelijst werd indrukwekkender. Hij ging voor een etappezege in een grote ronde en er staan er nu vijf op zijn naam.
Hij wilde een klassieker winnen en daar slaagde hij twee keer in. Na Milaan-San Remo in 2012 won hij twee jaar geleden ook Luik-Bastenaken-Luik. Koersen voor verschillende type renners, maar Simon is van alle markten thuis en altijd geconcentreerd met de volgende koers bezig.
Wat de Tour betreft bewaart hij de beste herinneringen aan de editie van 2013. Hij won de derde etappe en dat bracht hem op een seconde van de gele trui. De dag daarna was er een ploegentijdrit.
Die won hij met zijn ploeg Orica GreenEdge glansrijk en hij mocht de gele trui aantrekken. Drie renners met dezelfde tijd aan de leiding, maar de zijne was in honderdsten van seconden gemeten net iets beter dan die van Daryl Impey en Michael Albasini.
Twee dagen reed hij in het geel en toen verdween hij in de anonimiteit van het peloton en deed er zijn werk voor de ploeg. Een ploeg met drie pijlers: kameraadschap, opofferingsgezindheid en patriottisme.
Om die reden had Gerrans er geen enkele moeite mee om de trui na die twee dagen over te dragen aan Daryl Impey, een ploeggenoot, maar bovendien een landgenoot en a mate.
Op zijn erelijst prijken verder vier eindoverwinningen in de Tour Down Under, de Herald Sun Tour en de Ronde van Denemarken. Simon Gerrans was twee maal kampioen van zijn land.
Hij wordt vandaag 36 jaar en als alles waar is wat er aan positiefs over deze renner is geschreven, dan zal het peloton een stukje minder aardig worden op de dag dat hij stopt.

16-05-2016