Silvio MARTINELLO

Geboortedatum: 19 januari 1963
Geboorteland: Italië

Silvio Martinello uit Padua was beroepsrenner tussen 1986 en 2003. Op zijn erelijst staan talloze nationale titels en vier wereldkampioenschappen. Twee in de puntenkoers en twee in de ploegkoers.
De laatste twee wereldtitels behaalde hij samen met zijn landgenoot Marco Villa. Verder won hij ook nog goud in de puntenkoers tijden de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta.
Silvio was een sierlijke renner en wie hem op de winterbanen in de jachten bezig zag, kon zich niet voorstellen dat die snelle en behendige renner meer dan twee meter lang was, zo prachtig zat hij op zijn fiets.
Ik heb eens laat op de avond en hoog op de tribune in ’t Kuipke van Gent ademloos zitten kijken naar de strijd tussen de koppels Martinello-Villa en Risi-Betschart. Ik kon er geen genoeg van krijgen, hoewel ik nog zeker twee uur moest rijden om thuis te komen.
Silvio was dan ook een behendige renner die vooral naam heeft gemaakt in de zesdaagsen. Toch heeft hij ook op de weg successen behaald vooral dankzij een sterke eindsprint.
Daarmee won hij etappes in onder meer de Tirreno Adriatico, de Driedaagse van de Panne, de Vierdaagse van Duinkerke, de Ronde van Rheinland-Pfaltz, de Ronde van Zwitserland en de mooiste natuurlijk in eigen land in de Giro d’Italia.
Als zesdaagsenrenner was hij een klasse apart. Hij startte in zestig SIX’es en hij stond daarvan 43 keer op het erepodium. Tien keer als derde, zestien keer als tweede en zeventien keer als winnaar.
Meestal samen met Villa, een koppel dat jarenlang tot de smaakmakers van het zesdaagsencaroussel behoorde. Martinello stond met zijn score anno 2000 op de 38ste plaats in het algemeen zesdaagsenklassement.
Dat is in vergelijking tot het aantal starts behoorlijk hoog. Ter vergelijking noem ik zijn landgenoot Pierangelo Bincoletto die in 2000 maar één plaatsje hoger stond. Bincoletto haalde een score van acht overwinningen en 21 tweede en derde plaatsen uit een totaal van 127 starts.
De eerste vijf in het eeuwige klassement van totaal aantal zeges, Patrick Sercu 88, Danny Clark 73, René Pijnen 72, Peter Post 65 en Rik Van Steenbergen 40, staan ook qua aantal starts bovenaan, met uitzondering van Post.

De Amsterdamse zesdaagsenkeizer realiseerde zijn overwinningen in maar 154 starts. Daarvan stond hij 125 maal op het erepodium. Daarbij mag je meerekenen dat hij een keer of tien door blessures en ziekte is uitgevallen. Een gigantische score, maar Post was in zijn tijd dan ook de absolute ster van het winterse circus en zover heeft Martinello het nooit geschopt.
Silvio Martinello viert vandaag zijn 55ste verjaardag.

19-01-2018