Sigi RENZ

Geboortedatum: 2 augustus 1938
Geboorteland: Duitsland

Het is misschien een beetje lastig omschakelen van het wegseizoen, waar we nog middenin zitten, naar de kou van de wintermaanden als het goed toeven is in de sportpaleizen waar het zesdaagsencarroussel draait.
Zo'n sporthal zonder daglicht, met duizenden mensen op de tribunes en het middenterrein, de geur van Bratwurst en van bier, de flitsende renners op de piste en de hoempamuziek. Met de opzwepende Radetsky Mars.
De lieveling van het Duitse publiek was jarenlang Sigi Renz, een van de opperstalspreekmeesters van het spul. Hochgeehrtes Publikum und jetzt DIE SIEGER.
Drieëntwintig maal in zijn carrière was dat der Sigi, een van de populairste renners ooit in dit onderdeel van de wielersport. Hij won ze met Bugdahl, Pfenninger, Severeijns, Schulze, Tschan, Fritz, Gimondi en Gilmore.
Het maakte hem nooit zo veel uit met wie hij reed, als het maar een goede renner was, die bij hem paste. En de man die hem het beste paste was der Rudi. Altig (foto 2), de edelgermaan uit Mannheim.
Samen konden ze de boel zodanig op stelten zetten dat het publiek bijna letterlijk uit het dak ging. Zeker als het koppel Post-Pfenninger dan roet in het eten kwam gooien. Dan stond het duizendkoppige publiek op de banken.
In Dortmund, Bremen, Munster, Berlijn, München, Frankfurt en Keulen. Duitsland was het land van de zesdaagsen. De renners gingen 144 uur aaneen door en als ze niet meer konden, gingen er een paar pilletjes in en spoot de adrenaline uit de oren.
Sigi Renz was een publiekslieveling en in München, waar hij na zijn carrière jarenlang wedstrijdleider was, draaiden ze te zijner ere als de jachten in volle gang waren Zirkuz Renz of dat mooie lied uit der Weiszen Rössl dat door het publiek uit volle borst werd mee gezongen.
De mannen van de nacht van toen zijn aan het uitsterven en der Sigi is een van de laatste Mohikanen. Hij viert vandaag zijn 79ste verjaardag en hij zal ongetwijfeld vele felicitaties krijgen. Wass kan der Sigismund dafür dasz man Ihn liebt …

02-08-2017