Serge PAUWELS

Geboortedatum: 21 november 1983
Geboorteland: België

Serge Pauwels, de uit het Vlaamse Edegem afkomstige coureur, kwam in 2006 het internationale peloton binnen na een opleiding bij Rabobank. Zijn eerste ploeg was Chocolade Jacques.
Inmiddels is hij elf seizoenen en diverse grote ploegen verder en heeft hij de mooie toekomst die hem als wielrenner toen werd voorspeld grotendeels achter zich. Met een etappezege in de Ronde van Italië in 2009 als grootste prestatie.
Die overwinning in de zeventiende rit kon best eens een wraakoefening zijn geweest, voor het verlies dat hij twee dagen eerder leed in de vijftiende rit.
Die had hij moeten winnen, maar het ploegbelang, Pauwels reed toen voor de Cervélo-ploeg, maakte dat hij een vrijwel zekere zege aan zijn medevluchter de Italiaan Leonardo Bertagnolli moest laten.
Het was zijn ploegleider Jean-Paul van Poppel die hem dat trieste nieuws overbracht. Poppeltje deed dat zonder enige emotie, zoals hij alles lijkt te doen, met de woorden: “Laten afzakken, Sastre komt eraan.”
Een vreselijke ervaring voor een jonge renner die de Italiaan zeker de baas zou zijn geweest omdat renners als Bertagnolli in het Nederlands ‘strijkijzer’ heten.
Was ik hem geweest dan had ik óf de stalorders genegeerd en de middelvinger naar Van Poppel opgestoken óf direct afgestapt en mijn rugnummer ingeleverd. Serge had namelijk iets om op terug te vallen.
Voor hij de wielersport beroepsmatig ging beoefenen was hij afgestudeerd in toegepaste economische wetenschappen. Een academische graad waarvan ik me afvraag of hij daar nu nog iets mee kan.
Behalve met een redelijk eindschot is Pauwels ook gezegend met enig klimtalent, zij het dat dit beperkt is tot het middengebergte tot zo’n duizend meter. De steile potenbrekers als in de heuvelklassiekers lust hij rauw bij een kopje thee.
Luik-Bastenaken-Luik verklaarde hij al in een vroeg stadium tot zijn koers. Het is hem niet gelukt La Doyenne te winnen, maar in 2006 won hij wel het bergklassement.
Na de Giro van 2009 is hij een beetje weggedeemsterd. Hij cijferde zich elk jaar meer weg voor het ploegbelang, maar liet in de Tour de France van 2015 met een dertiende plaats nog iets van zijn klasse zien.
Dit jaar werd het een 42ste stek in de ploeg van Dimension Data. Heette het ploegbelang in 2009 Carlos Sastre, dit jaar was de naam Mark Cavendish. Die won vier ritten met de hulp van Serge.
Jammer van die studie en jammer van dat wielertalent.

21-11-2016