Serge BAGUET

Geboortedatum: 18 augustus 1969
Geboorteland: België
Overleden op: † 08-02-2017

Het komt niet vaak voor dat een renner op nog jonge leeftijd stopt en daar later spijt van krijgt. Teruggekeerd in het peloton blijkt hij dan vaak veel beter te zijn en bereikt hij alsnog wat hij in eerste instantie voor ogen had.
Het bekendste voorbeeld is Frans Verbeeck, die als een modale prof stopte en een jaar later in het peloton terugkeerde en als nog een veelwinnaar en een vedette werd.
Van latere datum is Serge Baguet (niet te verwarren met de Waalse wielrenner Serge Baquet 1934-1985) ook een voorbeeld. De zoon van oud-beroepsrenner Roger Baguet was een zeer goede amateur die in die categorie heel succesvol was.
Als prof kwam het er niet uit. Hij reed een aantal jaren voor Lotto, maar de doorbraak liet te lang op zich wachten. In 1996 kreeg hij geen contract meer en hij kwam onderdak bij het kleine Vlaanderen 2000.
Hij besloot na een jaar op een lager niveau te stoppen en hij werd dakdekker in het bedrijf van zijn schoonvader. Door dagelijks in weer en wind over daken te kruipen, besefte hij dat hij er misschien niet voldoende voor had gedaan om als wielrenner te slagen.
De goesting keerde terug en hij begon weer met koersen. In 2000 werd hij voor de tweede keer prof en weer kreeg hij een contract bij Lotto. Een jaar later won hij een Touretappe en daarmee ging zijn aanzien een stuk omhoog.
In 2005 beleefde hij zijn topjaar. Hij won twee etappes in de Ruta del Sol en hij werd Belgisch kampioen op de weg. Het leverde hem een contract op bij Quick-Step, maar daar heeft hij tot zijn spijt niet veel potten kunnen breken.
Hij reed zich in de nationale trui de longen uit het lijf voor kopman Tom Boonen, die hem de waardering gaf die hem toekwam. Een jaar later was het echter helemaal mis met de renner uit Geraardsbergen, die ineens kampte met ernstige rugklachten.
Hij reed als gevolg daarvan geen deuk meer in een pakje boter. Hij stopte aan het het eind van dat seizoen en verdween in de anonimiteit. Tot de wereld op 9 februari 2017 vernam dat hij aan darmkanker was overleden. Serge Baguet mocht maar 47 jaar worden.

18-08-2018