Sep VANMARCKE

Geboortedatum: 28 juli 1988
Geboorteland: België

Het was in maart 2010. Als perschef van de Eneco Ronde van het Groene Hart bestuurde ik tijdens de vierde en helaas ook laatste editie van die mooie koers een volgwagen met aan boord enkele journalisten. Via de tourradio hoorden we dat er direct uit het vertrek een kopgroep was ontstaan.
De namen zeiden ons weinig en die van Sep Vanmarcke zeker niet. Ik had nog nooit van die jonge Belg gehoord. Na vijftig kilometer werd de groep ingelopen en er kwam prompt een nieuwe groep aan de leiding.
Toen de namen werden doorgegeven viel het me op dat daarbij weer die jonge Belg werd genoemd. Die zou het einde wel niet halen, zeiden we tegen elkaar.
Maar aan het eind van de dag zat hij er weer bij toen een kopgroep met wel een paar grote namen een keiharde finale reed.
Die pas 21-jarige jongen van Topsport Vlaanderen kon niet voorkomen dat Jens Mouris op het laatst ontsnapte, maar hij spurtte achter Jurgen Roelandts wel naar de tweede plaats van de rest van de kopgroep.
Even later stond hij als derde op het podium, een lange jongen met rossig haar. Hij had gestreden maar nipt verloren, dat leek me wel goed voor zijn ontwikkeling. Want wie wil winnen, moet eerst leren wat verliezen is.
Na de ceremonie voor het podium moest hij nog een keer terugkomen om de prijs voor de Beste Jongere in ontvangst te nemen. Vernoemd naar de een jaar eerder overleden Paul Nouwen, oud-ANWB-directeur en bij leven voorzitter van de stichting Ronde van het Groene Hart.
De volgende dag schreef ik op de slogblog dat Rabobank die jongen maar snel moest inlijven. Een groot talent. Ze hebben dat niet gedaan, de kans pakken die Garmin wel greep. In dienst van de Amerikanen won hij in 2012 de Omloop Het Nieuwsblad door in de sprint Tom Boonen te verslaan.
Een paar jaar later was Rabobank via Blanco shirts Belkin geworden. Andere naam, maar dezelfde renners en dito ploegleiding. Die zagen ineens wel dat Sep Vanmarcke de renner was om in het klassieke voorjaar op de kasseien te kunnen toeslaan.
Een kat in de zak is hij niet gebleken, want hij zat er steeds bij. Helaas kreeg hij in de finale nogal eens met tegenslag te maken, maar hij moet blijven hopen. Eens gaat het lukken.
Dat hij in de net afgelopen Tour voornamelijk is gebruikt als machinist van de sprinttrein voor Dylan Groenewegen vind ik ver beneden zijn status. Er waren natuurlijk geen etappes die op zijn lijf waren geschreven, maar toch …
Sep Vanmarcke is een geweldige coureur en ik hoop dat hij het volgend voorjaar eindelijk die grote klassieker pakt die bij hem past. Een sterke renner met een atletisch lijf vol Vlaamse gretigheid.
Een uit de genen van Briek Schotte en Marcel Kint opgetrokken moderne versie van de Flandrien, besprenkeld met een vleugje De Vlaeminck, een puntje Van Looy en een snufje Decabooter, viert Sep Vanmarcke uit Kortrijk vandaag zijn 27ste verjaardag.

28-07-2016