Sean YATES

Geboortedatum: 18 mei 1960
Geboorteland: Groot Brittannië

Sean Yates viert vandaag zijn 57ste verjaardag en heeft een lange carrière achter de rug in de wielersport. Eerst als renner en daarna als ploegleider, onder andere bij Team Sky.
Als renner werd hij vooral bekend als een fantastisch sterke tijdrijder, die na een succesvolle amateurtijd in 1982 werd ingelijfd door de Franse Peugeot-ploeg, wat in die tijd een topformatie was.
De Engelstaligen waren in opmars en zijn ploeggenoten waren onder meer Robert Millar en Stephen Roche. In de jaren die volgden kwamen de Amerikanen het Europese profpeloton binnen met ploegen als 7-Eleven en Motorola.
Yates stapte in 1989 in die Amerikaanse cultuur die in de jaren negentig van grote invloed is geweest op het Europese wielrennen. In die ploegen was er een knechtenrol voor hem weggelegd, maar wel altijd gecombineerd met een vrije rol.
Dat was in de wedstrijden die hem bijzonder goed lagen of wanneer hij toch niets voor zijn kopmannen kon doen, zoals in tijdritten. Dan kon hij geweldig uithalen en won hij ritten in zowel de Tour de France als de Vuelta.
Ook in kleinere rittenkoersen als Parijs-Nice en de Midi-Libre kon hij goed uit de voeten. Toch was hij geen renner voor dat soort wedstrijden, hoewel hij de Tour twaalf keer heeft gereden en in 1994 zelfs een dag de gele trui droeg.
Dat was in het begin van de Tour toen er nog in seconden werd gerekend en hij was de trui na een dag al weer kwijt. Hoewel Yates een lange erelijst heeft, ontbreekt een echt grote overwinning en die heeft hij zeker verdiend, maar niet gekregen.
Wat dat betreft is de sport keihard. In zijn vijftienjarige carrière nam hij ook nog twee keer deel aan de Olympische Spelen. Het leverde hem geen medaille op, maar het is wel opvallend dat er zestien jaar tussen die twee deelnames zit.
Na zijn loopbaan belandde hij als vanzelf in de ploegleiderswagen. Eerst bij kleine ploegen, maar vanaf 2001 bij CSC en later – op persoonlijk verzoek van Lance Armstrong – bij Discovery Channel.
Na een jaartje bij Astana kwam hij bij Team Sky terecht. Tot halverwege 2007 heeft hij nog als veteraan gefietst tot de dokter het hem verbood vanwege hartritmestoornissen.
Die kwaal verhindert hem niet om in de wintermaanden nog wekelijks als keeper in actie te komen in het veteranenelftal van de Old St. Marys Football Club.
Voor zover ik heb kunnen nagaan is Sean Yates geen familie van de tweeling Adam en Simon Yates, die beide als prof voor Orica-Scott rijden.
Sean is wel de vader van de fietsende broers Jesse en Liam Yates. Van een andere orde dan Adam en Simon, maar dat mogen we Sean niet aanrekenen. Talent slaat wel eens een generatie over..

18-05-2017