Sean KELLY

Geboortedatum: 24 mei 1956
Geboorteland: Ierland

Ik wil niet zeggen dat Sean Kelly een favoriet van me was, maar ik heb wel altijd een grote bewondering voor deze Ier gehad. In 2001 was ik in Antwerpen in de Village du départ toen ik hem zag.
Hij stond te praten met David Duffield, de Engelsman die destijds commentaar leverde voor de Engelstalige kijkers naar Eurosport, bij wie Kelly regelmatig als co-commentator optrad. Omdat ik David redelijk ken vond ik het geen probleem om er even bij te gaan staan.
David introduceerde me bij Kelly en we hebben enkele minuten gezellig staan praten. Ik vond het een aardige, voorkomende man, voor zover je dat in enkele minuten kunt vaststellen.
Wat ik in de renner Kelly bewonderde was zijn professionaliteit, zijn veelzijdigheid en de wijze waarop hij zich van doldrieste sprinter ontwikkelde tot veel meer dan dat.
Hij was een allround coureur geworden, die geen superklimmer was, maar bergop wel goed meekon en een redelijke tijdrit kon rijden.
In het begin van zijn profcarrière was hij nog een beetje het lelijke eendje op zoek naar zijn bestemming, maar na drie profseizoenen ontpopte hij zich tot een prachtige zwaan die een absolute topwielrenner was.
Elf klassiekers, de Ronde van Spanje, zeven keer op rij Parijs-Nice, twee keer de Ronde van Zwitserland, vier keer winnaar van het puntenklassement in de Tour en nog een lange waslijst vol met kleinere koersen.
Een keiharde prof die met een groot wielerhart koerste om op z’n Iers zoveel mogelijk geld te verdienen. Een heel ander type dan zijn onzekere en blessuregevoelige landgenoot Stephen Roche, met wie hij samen het Ierse wielrennen op de kaart zette.
Nicholas Roche en Danny Martin hebben de wielerfakkel van de twee vedetten uit de jaren zeventig en tachtig overgenomen, maar de twee hebben hun beide voorgangers nog lang niet in de vergetelheid gereden.
Stephen Roche won de Tour en de Giro en werd wereldkampioen en dat allemaal in één jaar, maar Kelly was jaren achtereen the man to beat. King Kelly noemden ze hem en daar was geen woord aan gelogen.
Sean Kelly viert vandaag zijn 61ste verjaardag.

24-05-2017