Santiago BOTERO ECHEVERRY

Geboortedatum: 27 oktober 1972
Geboorteland: Colombia

Santiago Botero Echeverry was in 2000 de revelatie van de Tour de France toen hij als zevende eindigde in de eindstand en het bergklassement won. In de twee jaar daarna reed hij wederom top-10.
In 2001 werd hij achtste en een jaar later eindigde hij als vierde. Het was achteraf zijn beste jaar, want hij toonde zich andermaal een begenadigd klimmer die twee bergetappes won. Dit hoewel hij bepaald niet het fysiek van een rasklimmer had.
Ook was hij tactisch vooruitgegaan, want in de jaren daarvoor had hij zich als een drieste aanvaller gemanifesteerd, die het liefst alleen op avontuur ging. In 2002 ging hij echter aanmerkelijk slimmer en beheerster te werk.
Vanwege zijn postuur werd hij de Buffel van Medellin genoemd, naar zijn geboorteplaats in Colombia. In tegenstelling tot de meeste Colombiaanse renners komt hij niet uit de arme boerenbevolking, maar uit de gegoede burgerij van de bezittende klasse.
Na de successen van 2002 waarbij ook een ritzege in de Vuelta en het wereldkampioenschap tijdrijden niet onvermeld mogen blijven, volgden twee beduidend mindere jaren als gevolg van ziekte en blessures, maar in 2005 was hij terug aan het front als lid van de Zwitserse Phonak-ploeg.
Hij won de Ronde van Romandië en werd tweede in de Dauphiné, maar in de grote ronden kwam hij er niet meer aan te pas. 2006 was een dramatisch seizoen voor zowel Phonak, met het drama Landis, als voor Botero toen bekend werd dat hij betrokken was bij Operación Puerto.
Phonak zette hem per direct op non-actief, maar de Colombiaanse wielerbond weigerde hem te schorsen, omdat er geen enkel bewijs was van dopinggebruik. Wellicht heeft ook zijn afkomst een rol gespeeld in dat door en door corrupte land.
Hij is daarna vrijwel niet meer in Europa uitgekomen en heeft nog enkele jaren succesvol in Zuid-Amerika gereden, tot een infectieziekte in 2010 hem noopte met wielrennen te stoppen. Santiago Botero viert vandaag zijn 45ste verjaardag.

27-10-2017