Samuel DUMOULIN

Geboortedatum: 20 augustus 1980
Geboorteland: Frankrijk

In de eerste week van de Tour de France van 2008 gingen er bijna iedere dag een paar Fransen in de aanval. Het leek wel of ze het hadden afgesproken, nadat ze jaren voor spek en bonnen hadden meegereden in hun eigen Tour.
Zodra de koersdirecteur met zijn vlag had aangegeven dat de neutralisatie voorbij was en de wedstrijd begonnen, knalden ze de ruimte in. Het was met een gretigheid die we jaren niet van Franse renners hadden gezien.
Het had echter zelden succes, maar in de derde rit van Saint Malo naar Nantes was het raak. Twee onbekende Fransen, een Amerikaan en een Italiaan doken de ruimte in en bouwden een voorsprong op die maximaal vijftien minuten heeft bedragen.
Daar waren er nog maar net twee van over toen ze in Nantes arriveerden, waar ze voor de overwinning konden sprinten. Het was Samuel Dumoulin die de snelste was en we zagen de kleinste man van het deelnemersveld vol vreugde op het erepodium staan.
De gele trui was voor medevluchter Romain Feillu en de volgende dag waren de twee vergeten. Schumacher won de tijdrit en de leiderstrui en de jarige van vandaag viel ver terug in het klassement.
Hij is in bijna alle koersen waaraan hij deelneemt de kleinste man van het veld, maar als hij wint dan neemt hij als een volleerd artiest het applaus. Zo ook na die gewonnen Touretappe.
Zijn dag van glorie. Hij bereikte Parijs als 114e en de renner van Cofidis keerde huiswaarts in het besef dat hij met Dessel en Chavanel de Franse eer had hooggehouden. Hij is vast feestelijk ingehaald in zijn woonplaats Venissieux in de omgeving van Lyon.
Hij rijdt al jaren voor AG2R en ik heb wel eens gehoord dat hij met de dochter van de sponsor is getrouwd. Dat is voor hem een dubbele garantie dat hij jaar na jaar een contract heeft en de Tour kan rijden.
De pakweg beste veertig Franse renners hebben meer zekerheid op een contract dan hun buitenlandse collega’s. AG2R en La Française des Jeux zijn WorldTour ploegen, maar ook de beste Franse ploegen in de ProContinental klasse kunnen altijd rekenen op een wildcard voor de Tour.
Wat niet wil zeggen dat Samuel Dumoulin een slechte renner is. Allerminst. Hij won in de afgelopen jaren bijvoorbeeld de Ster van Bessèges en Paris-Corrèze en in de afgelopen Tour zat hij in de tiende – door Michael Matthews gewonnen – etappe mee in de ontsnapping.
Maar zijn mooiste triomf beleefde hij op 7 juli 2008 toen hij in Nantes een Touretappe won. De kleine man stond als een vorst op het erepodium, geflankeerd door twee kusmissen die minstens een hoofd boven hem uittorenden. De wind had er ook plezier in.
Samuel Dumoulin viert vandaag zijn 36ste verjaardag.

20-08-2016