Sam OOMEN

Geboortedatum: 15 augustus 1995
Geboorteland: Nederland

Sam Oomen wordt vandaag nog maar 23 jaar maar geldt als een groot talent, dat het in de wielersport weleens ver zou kunnen brengen. Dat toonde hij onder meer in de Ronde van Italië van dit jaar, waar hij als de meesterknecht van Tom Dumoulin met een negende plaats in de eindstand ook een geweldig eigen klassement reed.
Zonder ook maar een moment daar aan te denken, want het ging om de overwinning van Dumoulin. Daar was de Sunweb-ploeg voor van start gegaan en het kleine roodharige coureurke schikte zich enthousiast in de helpersrol. Hij was dan ook steeds aan de zijde van Tom te vinden en verloor in de slotfase nooit veel tijd.
Sam Oomen komt uit Tilburg en werd in 2014 opgepikt door het Rabobank Development Team, waar hij direct opviel als een goede klimmer en een uitstekende tijdrijder. Hij was toen regerend Nederlands kampioen tijdrijden bij de junioren.
In zijn eerste jaar bij de beloften won hij in de Rabokleuren het bergklassement in de Ronde van Bretagne. Om een jaar later het eindklassement te winnen in de Ronde van Rhône-Alpes Isère. Plus het puntenklassement, het jongerenklassement en een etappe.
Het was een geweldig seizoen, waarin hij voorts twee etappes won in de Tour des Pays de Savoie, een Franse rittenkoers waarin hij ook het berg- en het jongerenklassement op zijn naam schreef.
En ook nog het bergklassement in de Ronde van de Elzas. Een echte ronderenner was opgestaan, maar die kwalificatie logenstrafte hij met het winnen van Parijs-Tours van junioren, de klassieker die meestal een sprinter als winnaar kent.
Hij had in 2016 de ploegen voor het uitkiezen, maar koos heel bewust voor Giant-Alpecin, de ploeg die een jaar later Sunweb zou gaan heten. Het concept van teammanager Iwan Spekenbrink sprak hem bijzonder aan en de omstandigheid om in de schaduw van Dumoulin het vak te leren.
Hij won gelijk het eindklassement in de Tour de l’Ain, een zwaar bezette etappekoers in Frankrijk waar hij en passant ook het jongerenklassement meepikte. Sinds 2017 is hij ook in het bezit van een regenboogtrui, behaald bij het WK ploegentijdrit in het Noorse Bergen, waar hij met Sunweb wereldkampioen in dat onderdeel werd.
En dit jaar dus die formidabele prestatie in de Giro d’Italia. Een betere helper had Dumoulin zich niet kunnen wensen, want het was een grote geruststelling voor de Maastrichtenaar om in de zwaarste ogenblikken van de Giro een ploeggenoot in de buurt te hebben, die we in een etappe kilometers lang bergop voor hem op kop zagen sleuren.
Sam Oomen heeft tot nu toe de verwachtingen meer dan waar gemaakt en de ploegleiding van Sunweb zal het moment bepalen waarop hij in een grote ronde voor zijn eigen kans kan gaan. Maar rustig aan want met een kroonjuweel moet je voorzichtig omgaan.

15-08-2018