Russell MOCKRIDGE

Geboortedatum: 18 juli 1928
Geboorteland: Australië
Overleden op: † 13.09.1958

Als kind had ik een oom die als typograaf bij De Telegraaf werkte. Oom Sieg bracht wel eens persfoto’s voor me mee met wielrenners erop. Die prikte ik met punaises aan de muren van mijn kamertje.
Op een van die foto’s stond het Australische tandempaar, dat bij de Olympische Spelen van 1952 goud had gewonnen. Hun namen stonden getypt op een achterop de foto geplakt strookje papier. Het waren Lionel Cox en Russell Mockridge.
Opvallend was dat Mockridge een bril droeg en dat was toen zeer uitzonderlijk. Arie van Vliet, de grote sprinter, had een bril en verder haast niemand. Jan Janssen zat nog op het dorpsschooltje van Nootdorp, Gerrie Knetemann was nog een baby en Jan Raas nog net niet geboren.
Ik ben Mockridge blijven volgen, ook toen hij in 1955 in de Tour de France opdook als lid van een ploeg met vier Luxemburgers, twee Duitsers, twee Oostenrijkers en twee Australiërs. Hij had niets in de Tour te zoeken en eindigde in de achterste regionen met een achterstand van meer dan vier uur op winnaar Louison Bobet.
Mockridge werd in Melbourne geboren als zoon van welgestelde ouders die hem dwongen zo goed mogelijk Engels te spreken. Toen hij later ging wielrennen noemden de andere renners hem daarom Little Lord Fauntleroy, de hoofdpersoon uit een beroemde roman uit de negentiende eeuw.
Nadat ze hem ook als renner hadden leren kennen werd Mockridge The Geelong Flyer genoemd. Hij was namelijk een van de snelste renners die ooit op een fiets heeft gezeten.
De spelen van 1948 gingen aan zijn neus voorbij door blessures, maar in 1952 won hij twee keer goud. Op de kilometer tijdrit en in het hierboven al genoemde tandemnummer.
Voordat hij naar Helsinki afreisde deed hij eerst Parijs aan om er in de Grote Prijs voor sprinters te starten. Hij won bij de amateurs en bij de profs won Reginald Harris, destijds de beste sprinter van de wereld. Nadat beide heren waren gehuldigd was er ook nog een wedstrijdje om te zien wie er sneller was. Mockridge deklasseerde de grote Harris op een vreselijke manier en die wedstrijdjes voor de lol werden toen gelijk afgeschaft.
Terug in Australië is er alles aan gedaan om te voorkomen dat Mockridge beroepsrenner zou worden, want de volgende spelen waren immers in zijn geboortestad Melbourne. Er werd zelfs een gelegenheidswetje ingediend om die overstap te voorkomen.
Australië had in die tijd echter een oud-wielrenner als minister en deze Hubert Opperman was daar fel op tegen. Die jongen moest prof kunnen worden om geld te verdienen en dat moesten ze hem niet beletten.
Als beroepsrenner reed Mockridge op weg en baan en ook in zesdaagsen. Met zijn landgenoten Sid Patterson en Arnold Strom won hij in 1955 de Zesdaagse van Parijs, die net als die van Antwerpen niet met koppels, maar met trio's werd verreden.
Russell Mockridge is niet oud gewerden, want hij overleed in 1958 toen een autobus uit een zijstraat de weg opdraaide waar op dat moment een groot peloton wielrenners kwam aandenderen. Het werd een drama met Mockridge als dodelijk slachtoffer.
Sindsdien wordt bij iedere Olympiade in zijn vaderland zijn naam weer opgerakeld als de enige Australiër in de Olympische geschiedenis die op één dag twee keer goud won. Dan ben je in dat sportgekke land met veel historisch besef een legende tot in de eeuwigheid.
Russel Mockridge overleed vandaag precies 58 jaar geleden. Hij mocht maar dertig jaar worden.

13-09-2016