Rudy PEVENAGE

Geboortedatum: 15 juni 1954
Geboorteland: België

In zijn rennerstijd leek Rudy Pevenage met zijn bleekrossige haar en al die sproeten wel het tweelingbroertje van Peter Winnen (foto 3), maar inmiddels zijn de heren uiterlijk wat uit elkaar gegroeid.
Zijn topjaar als renner was 1980 toen hij in de Tour de France maar liefst negen dagen in de gele trui reed. Dat kwam door die vreselijke tweede etappe van Frankfurt naar Metz toen hij met de Fransen Bazzo en Bertin bijna tien minuten uitliep op het verkleumde peloton.
Na die helse rit in de stromende regen kreeg Bertin de leiderstrui, maar een dag later stond de kleine Oost-Vlaming fier aan de leiding.
Zonder enige hoop op de eindoverwinning, want die was voorbestemd voor Bernard Hinault. Maar juist in die tweede etappe lieten Raas en Knetemann, de aanvoerders van de Raleigh’s, de ploeg van Hinault het zware werk opknappen.
De knechten van Bernard reden zich helemaal stuk en toen moest Hinault zelf aan de bak om de voorsprong van Pevenage c.s. binnen de perken te houden.
Die dag reed hij zijn knie kapot en de elfde etappe, een tijdrit over 51 kilometer was het Waterloo voor de trotse Bretoen. Weliswaar nam hij het geel over van Pevenage, maar hij verloor in zijn specialititeit 1 minuut en 39 seconden op Joop Zoetemelk.
Die avond verdween hij vrijwel onopgemerkt uit de Tour en kon de triomftocht van Joop beginnen. De kansen op het geel waren voor Pevenage definitief verkeken.
Door slim iedere dag wat punten te sprokkelen bracht hij wel het groen in Parijs als winnaar van het puntenklassement. Hij dankte dat mede aan de opgave van Jan Raas halverwege de Tour. Het puntentotaal van de Zeeuw was toen hoger dan dat van Pevenage in Parijs.
Na zijn carrière werd hij onder Walter Godefroot assistent-ploegleider bij de Duitse Telekom-ploeg. Hoewel ze jarenlang de grootste vrienden waren, kwam er toch een breuk tussen de twee.
Pevenage werd echter niet ontslagen, want hij werd de persoonlijke begeleider van Jan Ullrich. Wat precies de oorzaak is van de breuk met Godefroot is nooit bekend geworden.
Het zou verband kunnen houden met de dopingbekentenissen van diverse Telekom-renners in 2007. Helaas is de waarheid rond Jan Ullrich nooit helemaal naar buiten gekomen.
Daarmee is ook de reputatie van Pevenage enigszins overeind gebleven. De uit Moerbeke afkomstige Belg viert vandaag zijn 62ste verjaardag.

15-06-2016