Rudolf WOLKE

Geboortedatum: 9 juni 1906
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 12.03.1979

Zijn gloriejaar beleefde de in Berlijn geboren Rudolf Wolke als amateur in het jaar 1927. Hij won toen vijf etappes en het eindklassement van de Ronde van Duitsland. Hij werd vervolgens tweede in het wereldkampioenschap op de weg voor amateurs achter de Belg Jean Aerts, die acht jaar later ook wereldkampioen bij de profs zou worden.
In Nederland is de naam Rudolf Wolke echter in het geheugen blijven hangen omdat hij winnaar was van Olympia’s Tour, die in 1927 de derde editie beleefde. De allereerste editie van deze ronde werd in 1909 gehouden. Het was toen een etappekoers met drie ritten en een rustdag. Winnaar werd Chris Kalkman uit Steenvliet.
Ondanks een flink tekort op de exploitatie besloot het bestuur van de Amsterdamse wielervereniging ASC Olympia een jaar later weer van start te gaan en nu werd de Vinkevener Adri Bellersen winnaar. Daarmee stopte de reeks, want de regel werd ingevoerd dat er in Nederland op de openbare weg geen wielerwedstrijden mochten worden gehouden en tussen 1914 en 1918 woedde er in Europa een verschrikkelijke oorlog.
Pas in 1927 durfde het bestuur van ASC Olympia het weer aan om een Ronde van Nederland voor amateurs te organiseren, ondanks het nog steeds geldende verbod. Misschien zijn wij in Nederland wel zo goed in het gedogen omdat er zo veel onzinnige regeltjes bestaan.
Het was de eerste keer met internationale deelname want er stonden naast veertig Nederlanders ook zestien Duitsers en wat Zwitsers en Luxemburgers aan de start. De Duitsers werden gesponsord door destijds beroemde rijwielmerken als Opel en Diamant en het ontbrak hen aan niets.
Zo won Rudolf Wolke deze ronde, die vier etappes telde en totaal 800 kilometer duurde, met overmacht. Tweede werd Janus Braspennincx, telg uit een fameus Brabants wielergeslacht. Ik heb in de jaren vijftig en zestig in het blad Wielersport regelmatig over die derde ronde van Olympia gelezen, omdat ook ene Evert Lammers op de deelnemerslijst stond.
Na zijn wielercarrière werd Evert wielerjournalist en hij tooide zich met het pseudoniem Evert van Mokum, omdat zijn werkgever had verboden om naast zijn baan ander betaald werk te verrichten. Zijn deelname aan Olympia’s Tour werd zijn waterloo als wielrenner, want hij liep een zware verkoudheid op. Die resulteerde in een longontsteking en een langdurig verblijf in een ziekenhuis.
In die ronde wilde hij echter van geen opgeven weten en zo eindigde de carrière van Evert Lammers de wielrenner en begon die van Evert van Mokum de wielerjournalist. En Rudolf Wolke? Die kon zijn topjaar 1927 daarna nooit meer evenaren, want hij was van 1928 tot en met 1937 een middelmatig beroepsrenner.
Olympia’s Tour ging na 1927 weer voor jaren in de ijskast. Tot 1955 en de Hagenaar Piet Kooijman was de eerste winnaar. Sindsdien is de reeks ononderbroken geweest ook al hangt het voortbstaan de laatste jaren aan een zijden draadje.
Rudolf Wolke overleed op 12 maart 1979. Hij is 72 jaar geworden.

09-06-2018