Rudie KEMNA

Geboortedatum: 5 oktober 1967
Geboorteland: Nederland

Toen de KNWU in 2001 besloot dat het Nederlands kampioenschap niet langer alleen maar in Limburg zou plaatsvinden, maar ook op parcours waarop gebiljart kan worden, ging bij Rudie Kemna in Oldenzaal de vlag uit.
Parcoursen waar ook de sprinters een kans maken om kampioen van Nederland te worden. In 2001 zegevierde in Nijmegen de Beul van Eefde, ook wel bekend als Jans Koerts en een jaar later op dezelfde omloop Stefan van Dijk, de Schicht van de Bollenstreek.
In het derde jaar van alternatieve parcoursen zegevierde Rudie Kemna door in een massasprint iedereen te vloeren. Dat was in Rotterdam. Ik stond er vrijwel op de streep met Henk Faanhof en Willem van der Kaay van Rih Sport, allebei helaas niet meer onder ons, naar te kijken.
Eerlijk gezegd was die Rudie Kemna voor mij nog een vrij onbekende coureur en niemand van de daar aanwezigen zal hem voor die zege getipt hebben. Een voltreffer voor een eendagsvlieg, maar merkwaardig genoeg is dit kampioenschap voor Rudie niet het hoogtepunt geweest.
De overwinning in een etappe in de Ronde van Nederland, met aankomst in Oldenzaal, vond hij veel mooier. Winnen te midden van je familie, vrienden en dierbaren was voor hem veel meer een hoogtepunt, hoewel hij best gelukkig was met die rood-wit-blauwe trui.
Eigenlijk is Rudie in zijn hart altijd amateur gebleven en het duurde heel lang voor hij een proflicentie aanvroeg. Hij was toen al 31 jaar en de grote sponsors waren niet in hem geïnteresseerd.
Wel ene Arend Scheppink, die hem in 1999 strikte voor de ploeg van de Bankgiroloterij, een bescheiden formatie met wat oudgedienden die niet meer bij de grote ploegen aan de bak konden komen en wat jongeren.
Het doel van de ploeg was zo veel mogelijk wedstrijden rijden in Nederland, België en Duitsland. De ploeg was vooral een collectief van mannen die voor elkaar wilden werken. Dat werd beloond en er werden heel wat overwinningen behaald, onder meer door de snelle Tukker.
Kemna had aanvankelijk moeite met de hoge snelheden die de profs draaiden, maar eenmaal gewend ging hij ook winnen. In 2005 was het plots afgelopen met de Bankgiroloterij en de renners stonden op straat.
Op het laatste moment kwam Scheppink begin 2006 rond met Skil-Shimano, maar Rudie had toen al besloten te stoppen. Een 37-jarige heeft immers niet veel meer te verwachten.
Het wielermilieu kon hij echter nog niet missen en zo is Rudie ploegleider bij Skil-Shimano geworden. Hij zit nog steeds bij die ploeg als ploegleider en daarnaast is hij de rechterhand en belangrijkste adviseur van Iwan Spekenbrink, die het stokje van Scheppink overnam.
Spekenbrink maakte met een weldoordacht marketingconcept in luttele jaren een grote ploeg van het nietige ploegje dat hij van Scheppink overnam. Tegenwoordig heet de formatie Sunweb en dat was in het bijna afgelopen seizoen van 2017 een van de succesvolste ploegen in de WorldTour.
Het wereldkampioenschap tijdrijden voor ploegen zowel bij de vrouwen als bij de mannen, het wereldkampioenschap tijdrijden individueel. De zege in de Ronde van Italië en twee ritzeges plus het puntenklassement en de bergprijs in de Tour de France. En nog veel veel meer.
Rudie Kemna speelt een centrale rol in dit succes en zijn functioneren als hoofd van de ploegleiding is van groot belang. Alle reden om vandaag met zijn familie en vrienden zijn vijftigste verjaardag te vieren. Van harte Rudie!

05-10-2017