Roxane KNETEMANN

Geboortedatum: 1 april 1987
Geboorteland: Nederland

De jongste van de drie kinderen van Gerrie en Gré Knetemann-Donker is de enige die in de voetsporen van de ouders is getreden.
Ze heeft het vaak genoeg gezegd dat ze geen wielrenster is geworden omdat ze dat van thuis moest, maar omdat ze na een bezoekje aan baanwedstrijden in Alkmaar ernstig besmet was geraakt met de wielerbacil.
Gerrie was er helemaal niet gelukkig mee toen zijn jongste aan die gevaarlijke sport ging doen. Hij kende als geen ander de gevaren van het vallen.
Maar naarmate ze ging presteren ging hij haar begeleiden. Ze bleek een winnaartje en een leuke, spontane meid. Goed gebekt ook, als haar vader.
Dat werd natuurlijk vaak tegen haar gezegd en ze ontwikkelde een antwoord. ‘Nee, ik heb het van m’n moeder, want mijn vader heeft het zelf nog.’
Dat zegt ze niet meer sinds 2 november 2004, de dag dat De Kneet plotseling overleed. Bij honderden mensen schoot een brok in de keel toen ze bij de afscheidsplechtigheid in het Alkmaarse sportpaleis met trillende lip het woord nam.
Ze ging er persoonlijk voor zorgen dat de naam Knetemann voorlopig een begrip in wielerland zou blijven, beloofde ze. En dat is haar inmiddels aardig gelukt.
Het nerveuze zwventienjarige meisje van toen is een zelfbewuste vrouw geworden, die vandaag haar 29ste verjaardag viert. Ze is al vijf jaar een gewaardeerd lid van de Rabo Liv ploeg.
Daar staat ze als bijna iedere andere ploeggenote in de schaduw van de grote Marianne Vos, maar die is dan ook buitencategorie.
Met diezelfde Vos werd Roxane in 2012 Nederlands kampioen ploegkoers op de baan en in hetzelfde NK-toernooi in haar eentje kampioen puntenkoers.
Ze had die titels allebei al eerder gewonnen, zij het dat ze in 2009 in de koppelkoers kampioen werd met aan haar zijde Amy Pieters, die ook weet wat het is om een naam te dragen die verplichtingen met zich mee brengt.
Je wordt er constant mee geconfronteerd en steeds met je vader vergeleken, vaak zonder nuance. Maar het getuigt van moed om desondanks op die fiets te klimmen belast met een familienaam die steeds weer vraagt om bevestiging.
Ze zal de erelijst van haar vader niet evenaren of overtreffen. Dat hoeft ook niet want het programma dat hij jaarlijks reed, bestaat niet in het vrouwenwielrennen.
In haar wereld is Roxane Knetemann een goede subtopper en een gevestigde waarde in haar ploeg en in het vrouwenpeloton. Daar mag ze best tevereden mee zijn, want er zijn meer manieren om de trots van je ouders te zijn.

01-04-2016