Ronan PENSEC

Geboortedatum: 10 juli 1963
Geboorteland: Frankrijk

Het is iedere Tourdag weer hetzelfde, het publiek langs de route zit er vaak al vele uren voordat de renners daadwerkelijk passeren. Veel is er niet te beleven en alle vertier is welkom. Zoals de reclamekaravaan met alle prullaria die het publiek worden ingegooid.
Enkele uren voor de doorkomst passeert er ook altijd een groep fietstoeristen, die er niet meer zo atletisch uitziet, maar wel is uitgerust met het mooiste materiaal. Ze kunnen steevast op veel applaus en gejuich rekenen.
Die fietstoeristen maken deel uit van de VIP Cyclotour van Ronan Pensec. Ze rijden de hele etappe van de echte Tour en in de aankomstplaats staat speciaal voor hen een tribune waar ze vlakbij de eindstreep van de aankomst van de etappe mogen genieten.
Met alles d’r op dé an, zoals de culinaire en alcoholische versnaperingen in het VIP-dorp. Ze moeten er dik voor betalen en dat is min of meer het bestaan van de voormalige Tourrenner Ronan Pensec.
Hij was tussen 1985 en 1997 een goede beroepsrenner. Sterke klimmer, gespecialiseerd in etappekoersen. Het aantal overwinningen valt tegen, eigenlijk won hij alleen maar de Ster van Bessèges en de Route du Sud.
Verder heel veel ereplaatsen in de Dauphiné, Parijs-Nice, de Ronde van de Middellandse Zee, enzovoort. De Tour reed hij acht keer met een zesde en een zevende plaats in het eindklassement als beste prestaties.
Ik herinner mij Ronan nog van die merkwaardige eerste etappe van de Tour van 1990. Vier renners gingen al vroeg op avontuur in die korte rit van 133 kilometer. Er zou diezelfde dag nog een ploegentijdrit volgen en de animo om in die rit in lijn veel energie te verspillen was gering.
De vier op kop waren niet de minsten. Pensec en Bauer waren gevaarlijke klanten, die een goed klassement konden rijden. Frans Maassen werd vooral gezien als iemand die de rit wilde winnen en dat ook deed en Claudio Chiapucci was toen nog een onbekend Italiaantje.
De vier realiseerden een voorsprong van meer dan tien minuten en het klassement was voor vele dagen gemaakt. Maassen viel snel uit de top van de rangschikking, maar de andere drie speelden lang hoofdrollen.
De eerste gele trui was voor Bauer, die hem later kwijtraakte aan Pensec. Op zijn beurt verloor de Breton het kleinood aan Chiapucci die tot het eind een grote kanshebber op de eindzege bleef, maar uiteindelijk slechts voor Greg LeMond moest capituleren.
Pensec werd twintigste in de eindrangschikking. Behalve als organisator van die VIP Cyclotour is Pensec tijdens de Tour ook als adviseur verbonden aan de Franse televisie.
Hij selecteert in de studio de mooiste beelden, die later in de herhalingen steeds weer worden uitgezonden. En verder is hij jaarlijks nauw betrokken bij de organisatie van de Ronan Pensec Classic, die als doel heeft geld bijeen te brengen voor de strijd tegen AIDS. Nog steeds een bezig baasje, deze Breton.
Ronan Pensec viert vandaag zijn 53ste verjaardag.

10-07-2016