Roman KREUZIGER

Geboortedatum: 6 mei 1986
Geboorteland: TsjechiŽ

Er zijn twee Tsjechische wielrenners van die naam en senior moest nog twintig worden toen hij vader werd van junior. Kreuziger senior was een aardige coureur die in 1992 beroepsrenner werd, nadat hij in 1991 als amateur een topseizoen afleverde.
Hij werd toen nationaal kampioen op de weg, won de lastige etappekoers Uniqa Classic en als klap op de vuurpijl de Ronde van Oostenrijk. Het leverde hem een contract op bij een kleine Italiaanse ploeg.
Hij kon bij de profs geen potten breken en dat was voor hem aanleiding met wielrennen te stoppen, niet wetende dat hij er vijftien jaar later als ‘de vader van’ weer middenin zou zitten.
De wielercarrière van pa was voor junior geen directe aanleiding om ook wielrenner te worden. Voetbal en ijshockey spraken hem veel meer aan, maar toen hij voor zijn vijftiende verjaardag een racefiets kreeg, kroop het bloed toch waar het niet gaan kan.
Hij bleek een groot talent die het vooral van klimmen en tijdrijden moet hebben. In 2004 werd hij op achttienjarige leeftijd wereldkampioen bij de junioren en hij kreeg een aanbod om in een Zwitserse opleidingsploeg te komen.
Een goede keus en drie jaar later werd hij ingelijfd bij het grote Liquigas. Om er met Ivan Basso, Franco Pellizotti en Vincenzo Nibali uit te groeien tot een van de kopmannen en na het winnen van de rondes van Sardinië, Romandië en Zwitserland is dat volkomen terecht.
Kreuziger junior diende na Liquigas achtereenvolgens drie jaar Astana, daarna vier jaar Tinkoff en rijdt dit jaar voor de Australische ploeg Orica-Scott.
De Tsjech is een goede renner die tegen de top aanzit, maar daarvoor net iets tekort komt. Hij heeft een prachtige erelijst met daarop overwinningen in de Amstel Gold Race en de Clasica San Sebastian.
Hij is echter vooral ronderenner. Hij reed drie keer de Giro, zeven keer de Tour en vier keer de Vuelta. In de eerste twee ronden is zijn beste prestatie een vijfde plaats in het eindklassement, terwijl hij in de Giro eens een etappe won.
Misschien is hij toch meer een renner voor kleinere etappekoersen, zoals Romandië en de Ronde van Zwitserland, koersen die beide op zijn erelijst staan. Ook stond hij op het erepodium van andere soortgelijke wedstrijden.
In 2014 werd hij in afwachting van een tuchtprocedure geschorst vanwege afwijkende bloedwaardes in zijn biologische paspoort. Hij ontkende in alle toonaarden, ging in beroep tegen de schorsing en liet zich zelfs aan de leugendetector verhoren en werd uiteindelijk van alle verdenking vrijgesproken.
De regerende kampioen van Tsjechië zit niet in de jubilerende Ronde van Italië, dus wellicht is er vandaag gelegenheid om in de familiekring zijn 31ste verjaardag te vieren.

06-05-2017