Roman HERMANN

Geboortedatum: 27 maart 1953
Geboorteland: Liechtenstein

Roman Hermann is met voorsprong de bekendste wielrenner die het piepkleine vorstendom Liechtenstein heeft voortgebracht en misschien is hij wel de beroemdste Liechtensteiner aller tijden.
Hoewel hij ook op de weg reed was hij vooral pistier en een specialist in de zesdaagsen. Dat vak heeft hij langzaam geleerd want na een aantal jaren als programmavulling te hebben gefungeerd, won hij pas in 1980 zijn eerste SIX.
Dat was in Zürich met de Duitser Horst Schutz aan zijn zijde. Met dezelfde partner won hij een jaar later ook in Hannover om daarna vier jaar lang droog te staan. Vanaf 1985 ging het weer crescendo en won hij in vier jaar tijd dertien zesdaagsen.
Die late doorbraak werd volgens collega en tijdgenoot René Pijnen veroorzaakt door het feit dat hij door nieuwe medicijnen minder last had van zijn aangeboren astma-kwaal.
Zijn hart- en longvolume was sterk verbeterd en hij werd een van de betere zesdaagserenners. Zonder specifieke kwaliteiten overigens, want hij was wel snel, maar geen echte sprinter; hij had wel inhoud, maar was toch geen echte jachtrijder.
Wel was hij uiterst slim en gedreven en bekeek hij de koers als geen ander. Een vaste partner heeft hij nooit gehad, maar wel won hij twee keer met zijn jongere broer Sigmund. Dat was een gans ander type.
Sigmund had minder klasse dan Roman, maar dat compenseerde hij met de nodige agressie in de koers. Een jongen die door roeien en ruiten ging en daarom zijn rustige en serieuze broer goed aanvulde.
In het wereldje dat ieder jaar maandenlang met elkaar optrok gold Roman Hermann als een nette, beschaafde vent en een prettige collega. Na zijn carrière begon hij een fietsenzaak in zijn geboortestad Schaan en was hij enkele jaren wedstrijdleider van de Zesdaagse van Stuttgart.
Geen idee hoe het de oudste Hermann verder vergaan is in het leven, maar als het goed is viert hij vandaag zijn 65ste verjaardag.

27-03-2018