Romain GIJSSELS

Geboortedatum: 10 maart 1907
Geboorteland: België
Overleden op: † 31.03.1978

‘Wat goed is komt snel’, is een vaak geciteerde uitspraak van Joris van den Bergh, de godfather van de Nederlandse wielerjournalistiek, de eerste in dat vak die graag verder ging dan een wedstrijdverslag, sec
Van den Bergh verdiepte zich graag in de psyche van de sportman, maar hoewel hij daar zeer vermaard mee werd, ontsteeg het zelden het niveau van psychologie van de koude grond.
De bovengenoemde uitspraak is namelijk onzin. Er zijn net zoveel voorbeelden te geven van sporters die een lange aanloop naar de top nodig hadden dan anderen die er direct op plaatsnamen.
In de wielersport denk ik bijvoorbeeld aan Miguel Indurain en Lance Armstrong versus Jacques Anquetil en Eddy Merckx. En wat te denken van Pino Cerami en Erik Dekker, renners die al jaren prof waren voor ze hun eerste belangrijke overwinning behaalden.
Romain Gijssels was lang geleden het voorbeeld van de renner, die zoals de Vlamingen zeggen, door De-Grote-Poort-binnenkwam. Hij was beroepsrenner van 1930 tot en met 1936.
Na een jaartje wennen aan het métier realiseerde hij in 1931 overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Bordeaux-Parijs. Dat is inderdaad een binnenkomst van jewelste.
Een jaar later herhaalde hij zijn zege in de Ronde van Vlaanderen en toen was het over. Hij won hier en daar nog wel wat, maar dat stond niet in verhouding tot wat hij daarvoor had gedaan.
‘Wat goed is komt snel, maar is ook snel weer verdwenen’, zou ik Van den Bergh daarom willen parafraseren. Wielrennen is een karaktersport en daarom juist zo boeiend. Je kunt er geen pijl op trekken.
Gijssels werd geboren in het Vlaamse plaatsje met de mooist denkbare naam: Denderwindeke. Die naam vermocht hem niet te binden, want hij verhuisde naar Parijs, waar hij na zijn carrière jarenlang een vermaard hotel/restaurant uitbaatte.
De wielersport bleef hem echter boeien en hij was vele jaren betrokken bij de organisatie van Parijs-Nice. In 1978 ging hij hemelen en liet de wielersport achter met de vraag: ‘waarom beklijft dat wat goed was en snel gekomen is, lang niet altijd?’
Romain Gijssels overleed vandaag precies veertig jaar geleden op 71-jarige leeftijd.

31-03-2018