Rolf WOLFSHOHL

Geboortedatum: 27 december 1938
Geboorteland: Duitsland

Rolf Wolfshohl was een van de beste renners uit de jaren zestig. De Duitser was een vermaarde concurrent van de generatie Poulidor, Janssen, Gimondi, Bitossi en een van de beste renners aller tijden in der Heimat.
Heel veelzijdig ook, want behalve een rijke palmares op de weg, was Wolfshohl ook drie keer wereldkampioen in het veldrijden.
Voor de Tour de France kwam hij iets te kort, maar hij won wel de Ronde van Spanje en Parijs-Nice. Zijn beste prestatie in de Tour de France was een zesde plaats in 1968, het jaar van Jan Janssen.
Zijn grote handicap was zijn strijdershart. Hij ging vaak doldriest in de aanval, terwijl afwachten verstandiger zou zijn geweest. Zo leek hij in 1963 solo op weg naar de overwinning in Parijs-Roubaix.
Enkele kilometers voor de ingang van het beroemde stadion ging het licht bij hem uit en een flinke groep met Van Looy, Janssen, Post en Decabooter achterhaalde hem en hij kon met moeite aanklampen.
De renner uit Keulen sloot zijn zestienjarige profcarrière in 1970 af en opende draana in zijn geboortestad een fietsenwinkel. Hij kwam nog één keer in het nieuws, zij het indirect.
Dat was toen zijn zoon, Rolf-Dieter, die in de voetsporen van zijn vader wilde treden, in een amateurkoers zo zwaar ten val kwam dat hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten.
De collega’s uit de glorietijd van vader Wolfshohl namen het initiatief voor een steunfonds om de ongelukkige junior nog wat levensvreugde te bezorgen.
Rolf Wolfshohl wordt vandaag bij leven en welzijn 79 jaar.

27-12-2017