Rolf GRAF

Geboortedatum: 19 augustus 1932
Geboorteland: Zwitserland

Zwitserland heeft altijd sterke tijdrijders gehad, denk maar aan Fabian Cancellara en iets langer geleden Tony Rominger. Ook Rolf Graf was in zijn tijd een van de allerbeste specialisten in races tegen het horloge.
Hij werd in de jaren vijftig zelfs gezien als de opvolger van het beroemde duo Ferdi Kübler en Hugo Koblet, maar daarvoor had hij iets te weinig talent. Wel was Kübler in zijn eerste rennersjaren zijn mentor en zijn ze altijd bevriend gebleven.
Graf kon redelijk goed klimmen en was, zogezegd, een van de beste tijdrijders van zijn tijd, maar voor het echte grote werk was hij toch iets te licht.
Niettemin reed hij een mooie erelijst bij elkaar met een overwinning in de Ronde van Zwitserland als mooiste triomf. Ook zijn drie nationale kampioenschappen mogen er zijn en zijn zege in 1954 in Gent-Wevelgem.
Als tijdrijder won hij twee keer de Grote Prijs van Lugano, een evenement waarvoor destijds de beste tijdrijders van de wereld werden gecontracteerd.
Ook won hij met de Fransman André Darrigade een keer de Trofeo Baracchi, de vermaarde koppeltijdrit waarin zoveel geschiedenis is geschreven. Dat moet aan de tijdritcapaciteiten van Graf hebben gelegen, want Darrigade was een gekend sprinter.
De twee versloegen in 1954 de winnaars van het jaar ervoor met dertig seconden verschil. Dat was het duo Fausto Coppi en Ricardo Filippi, in 1953 beide wereldkampioen op de weg. Coppi bij de profs en Filippi bij de amateurs.
Rolf Graf startte zes keer in de Tour de France en twee keer in de Giro d'Italia, maar als klassementsrenner kon hij geen potten breken, maar hij won wel drie etappes in de Tour en één in de Giro.
Een zwaar auto-ongeluk maakte in 1963 een eind aan zijn carrière. De man uit Solothurn wordt vandaag bij leven en welzijn 85 jaar.

19-08-2017