Rolf ALDAG

Geboortedatum: 25 augustus 1968
Geboorteland: Duitsland

De Duitser Rolf Aldag was zo rond het millennium een lange tanige renner die er in de bergen bijna niet af te krijgen was en steeds weer aan het front terugkwam. Niet om zelf te winnen, maar om zijn kopman Jan Ullrich waar mogelijk te steunen.
Maar ook op het vlakke was hij een niet weg te cijferen dienaar. De Duitse Telekom-ploeg had niet alleen een klassementsrenner van internationale allure, maar ook een topsprinter in de persoon van Erik Zabel.
Als die in de finale in stelling moest worden gebracht dan werkte de naalddunne coureur uit Beckum zich eveneens uit de naad om het succes voor te bereiden. Kortom, hij was van onschatbare waarde voor het team van Walter Godefroot.
Aldag was ook een van de weinige renners uit de eerste jaren van deze eeuw die het hele jaar door koerste. Hij had een zwaar programma nodig om dat pezige lijf te programmeren en hij zag er ook niet tegenop om met vriend Zabel in de winter nog een aantal zesdaagsen te rijden.
Hij reed alle grote ronden en ook in de klassiekers was hij present, alleen ontbreekt dat ene grote succes op zijn erelijst waar zijn waarde mee bekroond had moeten worden. De Ronde van Beieren kun je moeilijk als zodanig bestempelen, want in dat soort wedstrijden mocht hij weleens voor eigen kans gaan.
Het Duitse kampioenschap op de weg was jarenlang een Telekom-aangelegenheid en een mooie gelegenheid om trouwe knechten voor hun inspanningen te belonen. In 2000 was Aldag aan de beurt om de titelstrijd te winnen en een jaar lang de kampioenstrui te dragen.
Aldag reed tien keer de Tour, één keer de Giro en zes keer de Vuelta, zeventien grote ronden in totaal, waarvan hij maar twee keer de eindstreep niet haalde. Hij reed elk jaar ook bijna alle klassiekers, maar het is hem nooit vergund geweest om zelfs maar een ereplaats te behalen. Aldag was dienstbaar aan zijn superieuren die altijd op hem konden rekenen.
Toen hij in 2005 afscheid nam werd zijn hondentrouw beloond met de baan van ploegleider bij T-Mobile. Toen de Duitse telefoonmaatschappij zich – ziek van alle dopingschandalen – uit de wielersport terugtrok, ging Aldag mee naar High Road en vandaar naar Team Columbia.
In 2007 bekende hij in het openbaar zich aan epo te hebben bezondigd in het spoor van een hele stoet Duitse coureurs, onder wie zijn maatje Zabel. Ullrich, die andere kopman van hem bleef lang ontkennen, maar viel jaren later alsnog door de mand.
Het merkwaardige is dat Aldag nooit ter verantwoording is geroepen en zijn baan als ploegleider nooit in gevaar is geweest. Waar een oud-renner als Steven de Jongh na zijn bekentenis direct moest opstappen bij Team Sky, daar maakte niemand zich druk om Rolf Aldag.
Er zijn mensen die dopinggebruik goed praten omdat het tot de cultuur van de wielersport zou behoren. Gelukkig is dat grote onzin, maar met twee maten meten zou ik binnen de wielersport wel als een cultuuruiting willen bestempelen.
Rolf Aldag viert vandaag zijn vijftigste verjaardag.

25-08-2018