Roland SALM

Geboortedatum: 21 februari 1951
Geboorteland: Zwitserland

Roland Salm wordt vandaag 67 jaar en wellicht zal hij in eigen land vandaag herinnerd worden aan het feit dat hij al 41 jaar in het bezit is van een record. Een gedeeld record weliswaar, maar desalniettemin nog steeds ongebroken.
De in Riniken in het kanton Aargau geboren Zwitser won namelijk vier jaar achtereen het Zwitsers kampioenschap op de weg en wel van 1974 tot en met 1977. Hij deelt dat record met de grote Ferdi Kübler die dat kunststukje in de jaren veertig en vijftig ook tot stand bracht.
Dolle Ferdi, de oud-Tourwinnaar (1950) en oud-wereldkampioen (1951) droeg het kampioensshirt van 1948 tot en met 1951 om in 1954 voor de vijfde keer te winnen. Maar daar zaten twee jaar tussen en die vijfde titel telt voor dit record niet mee.
Martin Elmiger wist ook vier keer de nationale Zwitserse titel te winnen, maar niet achter elkaar. In Nederland is er maar één renner die vier keer Nederlands kampioen op de weg is geweest en dat was lang geleden Gerrit Schulte. Dat was in de jaren 1944, 1948, 1950 en 1953.
Behalve die vier titels op rij is er over Roland Salm niet zoveel te vertellen. Hij was in de jaren zeventig een goed coureur, maar bijzondere uitslagen heeft hij niet achter zijn naam staan.
Zijn topjaar was 1975, want behalve het nationaal kampioenschap won hij de in eigen land hoog aangeschreven Berner Rundfahrt en Italië de Giro del Veneto.
Zijn ontwikkeling werd waarschijnlijk geremd door het feit dat er nooit een echt grote ploeg in hem was geïnteresseerd. Hij was wel een veelzijdig renner die in de ploegen waarvoor hij reed vooral een waardevol helper was.
Van de grote ronden reed hij alleen de Ronde van Italië en wel drie keer. Ook hier was 1975 zijn beste jaar toen hij als dertiende eindigde. Hij behaalde verder enkele ereplaatsen in kleinere etappekoersen.
Overigens heel eervol, want de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Engeland staan op de internationale wielerkalender hoog aangeschreven. Na zijn carrière kwam Salm alleen nog in het nieuws als een succesvol sportvisser.

21-02-2018