Roland LIBOTON

Geboortedatum: 6 maart 1957
Geboorteland: België

Hennie Stamsnijder werd gek van hem. Ze waren in hun tijd met afstand de beste veldrijders van de wereld. Ze ontliepen elkaar nauwelijks, maar de Belg was sneller.
Zo werd Liboton vier keer wereldkampioen en Stamsnijder slechts één maal. Roland Liboton was van wereldklasse en ik denk dat Sven Nys voor hem had ondergedaan, mochten ze van dezelfde generatie zijn geweest.
Liboton was een echt winnaarstype die zich door een opmerking of een minachtende blik van een tegenstander zich zo kon opnaaien dat hij moest en zou winnen.
In zijn streven om eerste te worden ging hij op het gebied van sportiviteit tot op het randje, maar er zelden overheen. Hij kon het overigens goed vinden met Stamsnijder.
Terwijl Stammie nu een mooie functie bekleedt bij Shimano, staat Liboton nog dagelijks in de bouwput waar hij de bekistingen stelt voor het betonstorten. Hij heeft in zijn carrière goed verdiend, maar er weinig van overgehouden.
Dat gebeurde in zijn tijd vaker. Jonge jongens van net twintig gaan ineens heel veel geld verdienen en ze hebben vaak geen idee van belastingen en reserveringen en vroeg of laat kom de fiscus altijd even afrekenen.
In zijn vrije tijd doet hij wat PR-werk voor het veldrijden om relaties van sponsors over de fijne kneepjes van het crossen te vertellen.
Hij bewonderde Sven Nys en nu Wout Van Aert, maar hij laakt de mentaliteit van veel andere crossers die naar de koers komen in het besef dat een tweede plaats het hoogst bereikbare is.
Dat is gebrek aan winnaarsmentaliteit en dat vindt hij helemaal niks. Nog steeds en dat wil hij iedereen graag vertellen. Maar er wordt niet altijd geluisterd.
Roland Liboton viert vandaag zijn zestigste verjaardag.

06-03-2017