Rohan DENNIS

Geboortedatum: 28 mei 1990
Geboorteland: Australië

Als hij vandaag bij de eerste vijf had gestaan in de Ronde van Italië met nog een tijdrit van een kleine dertig kilometer voor de boeg, zou ik niet geweten hebben op wie ik mijn geld moest zetten.
Op Tom Dumoulin of op Rohan Dennis, de Australiër die vandaag 27 jaar wordt. Hij is namelijk een van de beste tijdrijders van de wereld die waarschijnlijk weinig voor Dumoulin onderdoet.
Op 8 februari 2015 deed hij een geslaagde poging om het werelduurrecord in handen te krijgen. Hij verbeterde het record van Matthias Brändle met 641 meter. Dat was net iets te veel voor Thomas Dekker die kort na Dennis een poging waagde.
Toch kon de Australiër niet lang van zijn record genieten, want op 2 mei 2015 werd zijn record met 433 meter verbeterd door Alex Dowsett, die het record der records inmiddels heeft meoeten inleveren bij Sir Bradley Wiggins.
Een typisch staaltje van baas boven baas. Zoals zo veel Engelstalige renners begon Rohan Dennis zijn wielercarrière op de baan. Hij blonk al snel uit in de disciplines ploeg- en individuele achtervolging.
In de ploegachtervolging werd hij met de Australische ploeg twee keer (2010 en 2011) wereldkampioen en eindigde hij twee maal als tweede. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen won hij met zijn ploeggenoten zilver.
Vanaf 2009 rijdt hij ook op de weg en anders dan Dumoulin is hij daar vooral als gespecialiseerde tijdrijder bekend geworden. Zo won hij in 2015 in Utrecht de openingstijdrit in Utrecht van de Tour de France en reed hij een dag in de gele trui.
Hij is prof sinds 2013. Eerst anderhalf jaar bij Garmin (nu Cannondal-Drapac) en nu voor het vierde jaar bij BMC. In 2013 won hij het eindklassement in de Ronde van Alberta en in 2015 de Tour Down Under.
In 2016 werd hij tweede in de Ronde van Groot-Brittannië en verder staat er hier en daar een etappe op zijn erelijst, meestal een tijdrit.
In de grote ronden maakt hij niet veel klaar. Hij startte drie maal de Tour de France en de Giro en de Vuelta reed hij elk één keer. Kortom Rohan Dennis is een geweldige tijdrijder, maar als renner beperkt.

28-05-2017