Roger ROSIERS

Geboortedatum: 26 november 1946
Geboorteland: België

Toen ik met de research van mijn boek over Jan Janssen bezig was, zei Jan bij een van onze ontmoetingen: ‘Als je echt wil weten wie Jan Janssen was, moet je naar Frans Aerenhouts en Roger Rosiers gaan.’
Ik was daar zelf niet opgekomen, want de relatie met de eerste kende ik niet en van de tweede wist ik slechts dat het een ploeggenoot was in de laatste jaren van Jan’s carrière.
Jan had gelijk, want zijn trainingsmaat Aerenhouts vertelde me wat voor een beul die Janssen in de training is geweest en van Rosiers hoorde ik het nooit echt goed vertelde verhaal van het drama Janssen in Parijs-Tours 1970.
Ik maakte telefonisch een afspraak met Rosiers en op de afgesproken tijd was ik bij het eenzame bedrijfsgebouwtje waarin hij toen zijn nering uitoefende. Er was niemand en er stond ook geen auto.
Ik wachtte een kwartier, het werd een half uur en ik was net van plan te vertrekken toen een bestelbus de bocht uitkwam en de chauffeur mij met een zwaaiende arm uit het portierraam gebaarde dat hij Roger Rosiers was.
Hij opende de deur van het pandje en we stapten een magazijn binnen vol met dozen en blikken waarin schoonmaakmiddelen waren verpakt. Vanuit deze ruimte gingen we een piepklein kantoortje binnen met twee bureaus.
Het werd een leuk gesprek, want met zijn stem als een klok nam Rosiers geen blad voor de mond en hij gaf unverfroren zijn mening over van alles en nog wat, maar het meest over de wielersport.
Hij vertelde me dat hij veel aan Jan Janssen te danken heeft en dat zijn grootste overwinning (Parijs-Roubaix 1971) helemaal door Janssen werd geregisseerd.
Rosiers had veel talent en hij behoorde tot de rapste renners van zijn tijd. Hij won de Ronde van Luxemburg, de Driedaagse van de Panne, de Brabantse Pijl en nog een hele reeks andere koersen.
Kortom een mooie carrière waarover hij nog dagelijks moest praten bij de bedrijven waar hij zijn spullen aflevert. Ik kwam hem in juni van dit jaar weer eens tegen op een wielerfeest en het was een aangenaam weerzien.
Die zaak heeft hij niet meer, want als pensionado viert hij vandaag zijn 71ste verjaardag. Waarmee we hem natuurlijk van harte feliciteren.

26-11-2017