Roger HASSENFORDER

Geboortedatum: 23 juli 1930
Geboorteland: Frankrijk

In de jaren vijftig reden er, naast de kleurrijke cowboys van Kees Pellenaars, nog meer interessante mannen in de Tour. Een van de opvallendste was de Elzasser Roger Hassenforder.
Een heel goede renner, die echter vooral bekend is geworden als de clown en de grapjas van het peloton. Dat hij ook een succesvolle coureur was bewijzen zijn overwinningen in de Tour de Sud-Est en de Ronde van Picardië.
Ook zijn acht etappeoverwinningen in de Tour waren geen toevalstreffers, maar er kwamen er enkele wel tot stand dankzij zijn uitgekooktheid.
Zoals in 1956 toen hij richting Bordeaux op avontuur ging met de Nederlandse Tourdebutant Leo van der Pluijm. In de vier jaar daarvoor had steeds een Nederlander in Bordeaux gezegevierd en de jonge renner uit het Brabantse Dussen rekende zich al rijk, want hij wilde de vijfde worden.
Hij was zo fris als een hoentje en er zat een uitgepierde Fransman aan zijn wiel toen ze met nog enkele tientallen kilometers voor de wielen in de richting van de roze piste in de beroemde wijnstad stoven.
Af en toe keek hij om om die populaire krullenbol met die Duitse naam te laten weten dat hij best wel eens kon overnemen. Maar Hassenforder zat helemaal kapot, gebaarde hij, en hij beloofde zelfs niet mee te zullen sprinten als Van der Pluym hem maar niet zou lossen.
En zo ging de naieve jongeling geloven dat hij na Hans Dekkers, Jan Nolten, Wout Wagtmans en Henk Faanhof inderdaad de vijfde Nederlander op rij zou worden wiens naam tot in de eeuwigheid aan Bordeaux zou worden gelinkt.
Het mocht helaas niet zo zijn, want Roger Hassenforder was behalve gediplomeerd grapjas ook een komediant en een linkmiechel. Een kort droog sprintje op de wielerbaan was voldoende om Pluijmke naar de tweede plaats te verwijzen.
Van der Pluijm besloot dat hij maar verder met beide benen op de grond kon blijven en hij bouwde een winkelketen op met schoenenzaken.
Roger Hassenforder werd hôtelier in Kaysersberg in de Elzas. U vindt het naar hem genoemde hotel in de Rue du General De Gaulle. Of u hem daar zelf nog treft is de vraag, want Dolle Hassen viert vandaag zijn 86ste verjaardag. In goede gezondheid hoopt ook Leo van der Pluijm.

23-07-2016