Roger GODEAU

Geboortedatum: 21 september 1920
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 13.04.2000

Samuel Beckett was een Ierse toneelschrijver die in Parijs woonde en werkte. Zijn beroemdste stuk is ‘Wachten op Godot’, het absurdistische verhaal van twee mannen die op een bankje onder een boom op ene Godot wachten. Godot komt echter niet opdagen.
Het verhaal wil dat Beckett toen hij de laatste hand legde aan zijn nieuwe toneelstuk op een zomerse dag door Parijs dwaalde en een straat insloeg waar een grote menigte aan de stoeprand stond te wachten.
Hij vroeg een van de wachtenden waarom ze daar stonden en kreeg als antwoord dat elk moment de Tour de France langs kon komen. Even later zag de beroemde toneelschrijver de renners inderdaad als in een flits passeren.
Toen de laatste renner uit zicht was verwachtte hij dat iedereen weer zijns weegs zou gaan. Maar niemand maakte tot zijn verwondering aanstalten.
Desgevraagd kreeg hij te horen dat er op een geloste renner met de naam Godot werd gewacht. Beckett had zijn titel te pakken en omdat er geen renner bestaat die Godot heette wordt de anekdote sindsdien toegeschreven aan Roger Godeau.
Dat was een renner die vandaag precies 96 jaar geleden in een voorstad van Parijs werd geboren. Het is een leuk verhaal dat echter voor geen meter klopt.
Godeau was een baanrenner die nooit aan de Tour heeft deelgenomen. Het kan ook niet de Parijzenaar Pierre Gaudot zijn geweest die in 1952, het jaar waarin het toneelstuk in première ging, in de Tour startte.
Die viel echter al in de vierde etappe uit terwijl de Tour pas op de slotdag Parijs doorkruiste. Het verhaal wordt iedere keer weer opgerakeld als ‘Wachten op Godot’ weer eens wordt opgevoerd.
Roger Godeau is er onsterflijk door geworden, hoewel weinigen nog zullen weten wat hij op de fiets presteerde. Hij was in zijn tijd een sterke baanrenner die onder meer gespecialiseerd was in het rijden van zesdaagsen.
Met zijn landgenoot, de sprinter Georges Senfftleben, won hij er twee en verder was Godeau in de jaren vijftig een van de betere stayers van Frankrijk.
Hij werd zelfs vijf keer nationaal kampioen in die discipline. Verder is er niet veel over hem te vertellen, zelfs niet of hij ‘Wachten op Godot’ wel eens heeft gezien. Een vrijkaartje had hij wel verdiend, vind ik.
Roger Godeau overleed op 13 april 2000 op 79-jarige leeftijd.

21-09-2016