Roberto HERAS HERNANDEZ

Geboortedatum: 21 februari 1974
Geboorteland: Spanje

Hij won vier keer de Ronde van Spanje en eindigde in de Vuelta van de negen keer dat hij van start ging negen maal bij de eerste tien met in totaal tien ritzeges.
Roberto Heras, die vandaag zijn 42ste verjaardag viert, reed één keer in de Ronde van Italië, won er een etappe en werd vijfde in de eindstand. In de Tour ging hij zes keer van start en eindigde twee keer bij de eerste tien. Daarbij dient vermeld te worden dat hij twee maal van start ging als de superknecht van Lance Armstrong.
De jarige van vandaag was dus een grote ronderenner, die zich voor het overige niet bijzonder heeft onderscheiden. Hij leefde voor de grote rondes en gezien de resultaten niet voor niets.
Hij reed natuurlijk ook in de periode toen het peloton doordrenkt was van de erytropoëtine, ofwel epo. Het feit dat hij zowel voor US Postal als voor Liberty Seguros heeft gereden en een keer betrapt is, is voldoende reden om hem niet te beschouwen als van alle smetten vrij.
Het gebruik van epo was in zijn tijd echter zo wijdverbreid dat de stelregel ‘als iedereen gebruikt is de uitslag hetzelfde als wanneer niemand gebruikt’ van toepassing was. Dan maken alleen nog talent en karakter het verschil.
Toen hij in 2005 voor de vierde keer de Ronde van Spanje won, werd in november daarna wereldkundig gemaakt dat hij na de laatste tijdrit positief was bevonden en een schorsing van twee jaar kreeg opgelegd. De zege ging naar de Rus Denis Menchov.
Zes jaar later werd door een Spaanse rechter dit vonnis ongeldig verklaard. Op welke gronden is niet helemaal helder geworden. Niemand protesteerde, want inmiddels was wel duidelijk dat Menchov en een heleboel andere renners uit de top van het klassement ook niet helemaal zuiver op de graat waren.
Kortom, de jaren van Heras, Menchov, Armstrong en nog een heel peloton anderen zijn voorbij. Het internationale peloton is een stuk schoner geworden, al valt er zo nu en dan nog een rot appeltje uit de mand.
Maar in een wereld vol frauderende en anderszins valsspelende politici, zakenmensen en ander gespuis vervullen de overtreders in de sport slechts bijrollen, hoewel je door de hoeveelheid publiciteit anders zou vermoeden.

21-02-2016