Robert VERMEIRE

Geboortedatum: 2 november 1944
Geboorteland: België

Bertje Vermeire was in de jaren zeventig en tachtig een grote naam in het veldrijden. Hij had nimmer de ambitie om beroepsrenner te worden, maar toen hij vanwege zijn leeftijd niet meer tegen jongens mocht uitkomen die bijna zijn zoon hadden kunnen zijn, vroeg hij toch maar een proflicentie aan.
Hij was toen al 35 jaar en dus een veteraan. Maar wel iemand wiens verschijnen bij de broodrijders met enige zorg tegemoet werd gezien. Hij had bij de amateurs namelijk jarenlang de lakens uitgedeeld.
Zo was hij bij de liefhebbers in tien jaar tijd maar liefst acht keer kampioen van zijn land en de beide keren dat hij dat niet werd, was hij tweede.
Ook bij de wereldkampioenschappen liet hij zich niet onbetuigd, want daar was hij tussen 1970 en 1977 vijf keer de beste. Bij de profs heeft hij zijn grote faam niet kunnen waarmaken, hoewel hij in die categorie wel tot de top behoorde.
Hij was daar zelfs in België de op een na beste en van 1980 tot en met 1984 werd hij steeds tweede in het nationaal kampioenschap, telkens achter de veertien jaar jongere Roland Liboton.
Die behoorde in die jaren tot de buitencategorie, maar had desondanks zijn handen meer dan vol aan de veteraan uit Beernem. Kortom, Bertje Vermeire behoort tot de allergrootste Belgische veldrijders, maar wordt daartoe echter niet altijd gerekend.
Zijn naam wordt nog wel eens vergeten als de geschiedenis wordt opgehaald. Dan klinken allereerst de namen van Eric De Vlaeminck, Albert Van Damme en de al genoemde Liboton.
De immer opgewekte Vermeire kan er niet mee zitten. Hij was vijf jaar lang bondscoach en daarna privé adviseur van diverse jonge veldrijders.
Aanvankelijk werden zijn adviezen nog gezien als een schreeuw uit het stenen tijdperk, maar dat is inmiddels verkeerd in waardering voor de heldere kijk die de vandaag 74 jaar wordende oldtimer nog altijd op zijn sport heeft.

02-11-2018