Robert VARNAJO

Geboortedatum: 1 mei 1929
Geboorteland: Frankrijk

Robert Varnajo was een veelzijdig coureur die in de jaren vijftig tot de beste Franse renners behoorde. In 1949 werd hij Frans wegkampioen bij de amateurs en een jaar later werd hij in het Belgische Moorslede als amateur tweede bij het WK op de weg achter de Australiër Jack Hoobin.
Bij de profs werd hij een goede subtopper die mooie koersen op zijn naam bracht, als het Circuit du Mont-Blanc en Parijs-Camembert. Dat hij niet meer gepresteerd heeft, lag grotendeels aan zijn eigenzinnige karakter.
Hij vertikte het bijvoorbeeld zijn eigen kansen op te offeren voor die van een kopman. Daar was hij veel te zelfzuchtig voor. Met wat hand- en spandiensten op zijn tijd zou hij het ongetwijfeld verder hebben gebracht.
Maar dat vertikte hij reden waarom hij categorisch uit de ploegen werd gehouden waar hij hogerop had kunnen komen. In 1954 behaalde hij zijn mooiste triomf door in de Tour de France de laatste etappe te winnen.
Op de wielerbaan van het Parc des Princes versloeg hij in de eindsprint snelle mannen als Fredje De Bruyne en onze eigen Henk Faanhof.
Varnajo kon ook goed achter de derny rijden en in de monsterklassieker Bordeaux-Parijs, die voor een groot gedeelte achter derny’s werd gereden, werd hij twee maal vierde.
In de herfst van zijn carrière werd hij stayer en hij werd drie jaar achtereen kampioen van Frankrijk in die discipline. Dat was in 1962, ’63 en ’64.
In het middelste jaar werd hij bij het WK derde achter de Belgen Leo Proost en Pol Depaepe. Le Chouan – zijn bijnaam omdat hij voor zijn wielercarrière enige tijd herder was - stopte in 1965.
Er is sindsdien weinig van hem vernomen. Robert Varnajo wordt bij leven en welzijn vandaag 89 jaar.

01-05-2018