Robert SLIPPENS

Geboortedatum: 3 mei 1975
Geboorteland: Nederland

Kort na de laatste eeuwwisseling begonnen ze aan een nieuwe carrière. Twee talentvolle baanrenners die ook op de weg hun mannetje stonden. Een nieuwe carrière als zesdaagsenrenner, of zesdagenrenner zoals ze zelf zeggen.
Danny Stam de zoon van meervoudig wereldkampioen stayeren Cees Stam en Robert Slippens, de zoon van een vleesfabrikant uit het Noordhollandse Opmeer.
Om Robert Slippens gaat het in dit stukje, want die viert vandaag zijn 42ste verjaardag. Het koppel Stam-Slippens veroverde na een korte inwerkperiode een plaatsje bij de beste koppels op de Europese winterbanen.
De sterkste duo’s waren toen de Zwitsers Bruno Risi en Kurt Betschart, de Italianen Silvio Martinello en Marco Villa en de Belgen Iljo Keisse en Matthew Gilmore. De laatste is een tot Belg genaturaliseerde Australiër.
Daar wist het koppel Stam-Slippens zich tussen te wringen om tussen 2003 en 2008 mee te dingen naar de hoofdprijzen op de Europese winterbanen. Ze wonnen samen elf zesdaagsen.
De kwaliteiten van de twee waren perfect op elkaar afgestemd. Slippens was de snelle man die in de laatste meters het verschil kon maken, terwijl Stam als de diesel met de meeste inhoud in de jachten eindeloos kon doorhalen.
Individueel heeft Robert Slippens ook heel wat baansuccessen behaald. Bij de Nederlandse kampioenschappen won hij maar liefst dertien nationale titels en was hij zes keer tweede en vier keer derde.
Op verschillende baanonderdelen, zoals 1 kilometer tijdrit, achtervolging, scratch, puntenkoers en achter de derny. Ook in de ploegkoers won hij titels met uiteraard Danny Stam als koppelgenoot. Hij behaalde verder twee Europese titels en bij het WK won hij twee maal zilver en één maal brons.
De twee reden ook op de weg, zij het voornamelijk om zich op het winterseizoen voor te bereiden. Op 29 augustus kwam Robert in een wegwedstrijd in België zwaar ten val. Hij was maanden uitgeschakeld. Pas in februari 2007 keerde hij op de piste terug.
Ruim anderhalf jaar later beëindigde hij zijn carrière. Hij is daarna nog bondscoach van de KNWU geweest voor de baanrenners, maar wat hij tegenwoordig doet, zou ik niet weten.

03-05-2017