Robert HUNTER

Geboortedatum: 22 april 1977
Geboorteland: Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een groot land maar het heeft nauwelijks wielrenners van internationale betekenis voortgebracht. Robert Hunter was een van de weinige bekende Zuid-Afrikaanse coureurs.
Omdat hij in eigen land niet verder kwam, trok hij 1998 naar Europa om daar zijn geluk te beproeven. Hij is een renner met inhoud en hij heeft een goede eindsprint en zijn erelijst bevat vrijwel uitsluitend zeges die na een sprintje zijn behaald.
Hij was geen topsprinter maar als het lang en zwaar was geweest, dan kon hij er nog een spurt uitdraaien waar de topsprinters niet meer van terug hadden. Zo won hij voornamelijk ritten in etappewedstrijden.
Hij begon zijn carrière als stagiair bij Mapei en kreeg toen een contract bij Lampre. Drie jaar lang bleef hij bij die ploeg om toen terug te keren bij Mapei. In 2004 reed hij voor Rabobank, maar er kwam niet uit wat ze in hem gezien hadden.
Bij zijn aantreden in Nederlandse dienst typeerde hij zich zelf met: ‘Je zou kunnen zeggen dat wielrennen mijn vak is en sprinten mijn hobby.’ Het kwam er bij Rabobank niet uit en hij verkaste naar Phonak.
Daar werd hij na het stoppen van die ploeg werkloos, maar hij vond toch nog onderdak bij Barloworld. Die ploeg kreeg een wildcard voor de Tour de France van 2007 en in die Tour werd hij de eerste Zuid-Afrikaan worden die een Touretappe op zijn naam bracht.
Hij vond uiteindelijk zijn bestemming bij Garmin. Hij maakte als renner van 2010 tot en met 2013 deel uit van die ploeg om er daarna ploegleider te worden.
Tot en met 2016 stond hij bij Cannondale-Garmin als ploegleider op de loonlijst, maar dit jaar niet meer. Waarom niet, zou ik niet weten. Ik kan zijn naam niet bij een van de andere ploegen vinden. Wel weet ik dat hij vandaag zijn veertigste verjaardag viert.

22-04-2017