Robert GRASSIN

Geboortedatum: 17 september 1898
Geboorteland: Frankrijk
Overleden op: † 26.06.1980

Al weer jaren geleden kreeg ik van Wim van Eyle een flinterdun boekje cadeau. Hij had het dubbel, want een echte verzamelaar geeft nooit een uniek exemplaar weg.
Het was een in juni 1929 door Du Miroir des Sports uitgegeven werkje in de serie La Galerie des Champions. De hoofdpersoon is Robert Grassin, een stayer uit de tijd dat die discipline op zijn Frans nog ‘Demi-fond’ werd genoemd.
Ik heb het boekje gelezen met het woordenboek erbij en het nam me mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw toen Grassin een grootheid was. Hij was in 1925 wereldkampioen stayeren en behoorde in die discipline jarenlang tot de internationale top.
Het boekje onthult dat Grassin ook een goed wegrenner is geweest die onder meer de Tour de France heeft gereden. Ik heb de Parijzenaar wel in het deelnemersveld van dat jaar gevonden, maar niet in de einduitslag.
In het boekje staat te lezen dat hij door pech ver achterop raakte en op een dag zijn weg moest vervolgen op een geleende fiets, met zijn racefiets op zijn nek.
Toto, zoals het publiek hem liefkozend noemde, was een geboren Parijzenaar en daarom reed hij ook veel op de baan van het Vel d’Hiv, het beroemde sportpaleis dat in de jaren vijftig gesloopt is.
Daar reed hij in allerlei baanonderdelen en hij heeft ook diverse zesdaagsen gereden. Maar zijn bestemming vond hij als stayer met als hoogtepunt zijn wereldtitel behaald in Amsterdam achter een van de beste gangmakers van die tijd Léon Didier.
Om de titel te behalen moest hij onder anderen afrekenen met de Hagenaar Jan Snoek, zijn landgenoot Sérès en de beroemde Belg Victor Linart.
De onbekende auteur geeft een prachtig beeld van de toenmalige wielersport en vooral daar in Parijs, met beroemdheden als Maurice Chevalier, Mistinguette en Josephine Baker op gehoorsafstand.
Maar als ik het boekje goed interpreteer dan was Toto Grassin minstens zo beroemd. Hij overleed op 26 juni 1980 op 81-jarige leeftijd.

17-09=2018