Robert BARTKO

Geboortedatum: 23 december 1975
Geboorteland: Duitsland

In 2000 keerde Robert Bartko van de Olympische Spelen in Sydney terug met twee gouden medailles. Heel Potsdam, zijn woonplaats, liep uit. Hij won die medailles op de individuele achtervolging en de ploegachtervolging.
Dat laatste nummer won hij samen met Daniel Becke, Jens Lehmann en Guido Fulst. Met diezelfde renners was hij een jaar eerder ook al wereldkampioen geweest en ook als individueel achtervolger behaalde hij in 1999 de regenboogtrui.
Van de glans van zo'n trui en van een gouden medaille kun je helaas niet leven en als achtervolger is er weinig emplooi en daarom richtte Bartko zich vanaf 2001 op het wegrennen. Hij kreeg een contract bij Deutsche Telekom, de ploeg die later T-Mobile zou gaan heten.
Hij viel op in de Eneco Tour en dat was de reden dat Rabobank hem een contract aanbood. Hij reed goed in Nederlandse dienst, want hij won etappes in de Ronde van Luxemburg en de Driedaagse van West-Vlaanderen, van welke laatste koers hij ook het eindklassement in zijn voordeel besliste.
Toch had hij het niet naar zijn zin en aan het eind van het seizoen 2004 maakte hij bekend dat hij in het vervolg alleen nog maar op de baan zou uitkomen. Hij reed achtervolgingen, ploegachtervolgingen, ploegkoersen en zesdaagsen.
In die laatste discipline werd hij een van de tenoren. Hij won tot en met 2009 dertien zesdaagsen, de meeste aan de zijde van de Belg Iljo Keisse. Kort na hun laatste overwinning in Gent werd de Belg positief bevonden.
Dat leek voor Bartko een gevoelige klap te zijn, maar dat viel mee. Als goed en degelijk zesdaagsencoureur werd hij nog overal gecontracteerd en werkte gewetensvol af, hoewel hij met Keisse een paar apart was geweest.
Maar de Belg werd betrapt in de Zesdaagse van Gent die hij met Bartko won en de welles/nietes strijd daaromtrent heeft jaren geduurd. Bartko ging noodgedwongen verder met andere partners en won nog acht keer een zesdaagse, waarvan drie keer met zijn landgenoot Roger Kluge.
Hij won er ook nog één in Bremen met onze landgenoot Peter Schep aan zijn zijde. Met 21 zeges staat hij op de ranglijst aller tijden nu op een met drie andere renners gedeelde 28ste plaats.
Een lijst die nog steeds wordt aangevoerd door de Belg Partick Sercu met 88 zeges. Gevolgd door Danny Clark (74), René Pijnen (72), Peter Post (65) en Bruno Risi (61).
Met het geringe aantal zesdaagsen die er nu nog is, zullen deze mannen niet snel meer worden bijgehaald. Het zijn er dit winterseizoen nog maar acht, waarvan twee in ons land, terwijl het in de tijden van Pijnen en Post toch al gauw het dubbele aantal was.
Robert Bartko stopte in 2015 en viert vandaag in zijn woonplaats Potsdam zijn 43ste verjaardag.

23-12-2017