Rik VERBRUGGHE

Geboortedatum: 23 juli 1974
Geboorteland: België

Rik Verbrugghe was een goede Belgische subtopper die na zijn carrière in de ploegleidersauto is gestapt bij Quick-Step. Hij was beroepsrenner van 1996 tot en met 2009 en hij werkte in die jaren aan een mooie palmares.
De hoogtepunten in zijn carrière waren een etappe in de Tour de France, drie in de Ronde van Italië, het Belgisch kampioenschap tijdrijden, het Criterium International en de Waalse Pijl.
Wie naar die overwinningen kijkt kan redelijk inschatten wat voor soort renner Rik is geweest. Iemand die redelijk mee kon in de heuvels en het middengebergte en een goede tijdrijder was.
Dat klopt en hij won in zijn loopbaan meerdere prologen. Hij kreeg het wielrennen met de paplepel ingegoten, want vader Marcel was ook coureur en zijn jongere broer Ief koerste ook, zij het dat die het niveau van Rik niet heeft gehaald.
Verbrugghe reed vijf maal de Giro, negen keer de Tour en twee keer de Vuelta. Dat zijn zestien grote ronden, maar hij haalde slechts zes keer de eindstreep. Zijn beste prestatie was een negende plaats in de Giro van 2002.
Rik Verbrugghe was geen opvallende renner, maar één dag uit zijn carrière staat me nog op het netvlies gebrand. Dat was op 16 juli 2006, de dag waarop hij het slachtoffer werd van een dramatische valpartij.
Hij maakte die dag deel uit van een kopgroep van zes man in de etappe Montpellier-Gap. In een afdaling vlogen drie renners uit de bocht en twee daarvan werden gelanceerd om over de vangrail tussen de struiken te landen.
De Duitser Matthias Kessler stond direct weer op, pakte zijn fiets en vervolgde zijn weg. De twee achter de vangrail bleven echter liggen. Passerende fotografen stapten van de motor, klommen over de vangrail om de plaat van de dag te maken.
De Spanjaard Cañada zat met een van pijn verwrongen gezicht in de houding waaruit de kenner direct ziet dat zijn sleutelbeen gebroken was en Verbrugghe lag languit te kermen. Niet ten onrecht, want het was goed mis met zijn been.
Het was ambulancewerk en in het ziekenhuis in Gap werd geconstateerd dat hij zijn dijbeen op drie plaatsen had gebroken. Einde carrière werd algemeen gedacht, want het ging hier om een al bijna 32-jarige coureur.
Maar Rik kwam terug in het peloton, hoewel hij geen grote uitslagen meer realiseerde. Hij plooide zich moeiteloos in een nieuwe taak: steun en toeverlaat zijn voor de kopmannen en als een leermeester jongeren begeleiden.
Hij was twee jaar als ploegleider actief bij Quick-Step en stapte toen over naar het BMC Racing Team. In 2014 werd hij teammanager bij IAM Cycling, de Zwitserse ploeg die twee jaar geleden ophield te bestaan. Sindsdien vervult hij dezelfde functie bij Bahrein-Merida, de ploeg van Vincenzo Nibali.
Rik Verbrugghe viert vandaag zijn 42ste verjaardag en omdat hij in de Tour zit zal alleen zijn schoonbroer Greg Van Avermaet hem persoonlijk feliciteren, want Rik deelt zijn leven met Claudia, de zus van Greg. Omdat het vandaag een rustdag is, is Claudia er misschien wel bij.

23-07-2018