Rik VAN LINDEN

Geboortedatum: 28 juli 1949
Geboorteland: België

Hij heet eigenlijk Kamiel maar hij luistert liever naar Rik Van Linden, het gevreesde sprintkanon uit de jaren zeventig. De naam Kamikaze zou beter bij hem gepast hebben, want als sprinter is hij op het gebied van kwakken, uitdelen en incasseren alleen overtroffen door de legendarische Abdoesjaparov en wellicht ook Cavendish.
Die waren nog een graadje erger. De naam Rik duidt al op snelheid, want Rik I en Rik II zijn in de wielerhistorie de godfathers van de laatste meters, al zullen we nooit weten of ze net zo superieur waren geweest als ze in de laatste meters Cavendish, Kittel en Groenewegen waren tegengekomen.
Rik Van Linden was eveneens supersnel en toen hij in 1971 beroepsrenner werd had hij al 350 overwinningen op zijn naam staan in de jeugd- en amateurrangen.
Hoewel hij bij de profs veel gewonnen heeft, heeft hij toch niet helemaal aan de verwachtingen voldaan. Met wat meer beroepsernst had er meer in gezeten.
Hij won twee keer Parijs-Tours, de klassieker met veel sprintkanonnen op de erelijst en verder excelleerde hij vooral in de grote rondes. Hij won vier ritten in de Tour, negen in de Giro en twee in de Vuelta.
In de Tour won hij in 1975 ook het puntenklassement. Van Linden won ook nog de Ronde van Sardinië en met Felice Gimondi de Zesdaagse van Milaan, maar misschien is hij wel het bekendst geworden door zijn val in Mugello.
Dat was tijdens de Ronde van Italië in 1976. Samen met Freddy Maertens, ook zo'n straaljager, ging hij voluit spurtend op de meet af. De sturen raakten elkaar en ze gingen broederlijk tegen het asfalt.
Voor Maertens betekende die val min of meer het einde van zijn carrière hoewel hij nog jaren heeft gefietst. Maar behoudens een kortstondige opleving in 1981 ging het voornamelijk bergafwaarts met d’n Freddy.
Het fenomeen dat in 1976 meer dan vijftig overwinningen in één seizoen behaalde. Dat is veel, maar het record staat op naam van Rik Van Linden, want die behaalde in 1968 als amateur 74 zegepralen en dat is nog altijd niet overtroffen.
Waar Freddy door die val grote schade opliep, daar stond Rik Van Linden ongeschonden op, pakte zijn fiets en reed de resterende meters naar de finish om de volgende morgen weer monter aan de start te staan.
Rik Van Linden viert vandaag zijn 69ste verjaardag.

28-07-2018