Rien van GRINSVEN

Geboortedatum: 3 januari 1931
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 24.03.2016

Rien van Grinsven was in het begin van de jaren vijftig een topamateur. De regio Eindhoven was in die jaren een echt wielergebied met vele sterke renners als Hans Dekkers, Wim Dielissen, Harry Schoenmakers, Jan Plantaz, Matje Sonnemans, Martin Cuyten, Piet Damen, enzovoort.
Ook de destijds vermaarde wielerjournalist Frits van Griensven kwam uit de lichtstad en die regelde via zijn internationale netwerk regelmatig startgelegenheid voor Oost-Brabantse renners in buitenlandse wedstrijden.
En daar was zijn bijna-naamgenoot Rien van Grinsven vaak in zijn element. Drie keer reed de jarige van vandaag de Fleche du Sud, de Ronde van Luxemburg voor amateurs, en alle drie de keren hebben ze geweten dat hij er was.
De laatste keer werd hij zelfs winnaar, nadat hij de zege bijna was kwijtgeraakt aan ploeggenoot Pieter de Jongh. Die was er in de beslissende rit vandoorgegaan, terwijl Van Grinsven door gesloten spoorbomen werd opgehouden.
Toen de weg weer vrij was, begon de Eindhovenaar aan een helse achtervolging en het lukte hem de leiderstrui te behouden met een voorsprong van slechts 27 seconden. Het was genoeg voor de eindzege.
Dat was in 1956, hetzelfde jaar waarin Van Grinsven een onafhankelijkenlicentie aanvroeg om zowel bij de amateurs als bij de profs te kunnen koersen. Een fiets en een shirt van de Limburgse rijwielfabriek Eroba trok hem over de streep.
Hij reed een goede Ronde van Nederland en Klaas Buchly, de door de KNWU aangestelde ploegleider van Nederlandse profselecties in buitenlandse wedstrijden, vroeg hem mee te gaan naar de Dauphiné Libéré, de Franse etappekoers met veel klimwerk.
Daar leerde Van Grinsven prompt de schaduwzijde van het professionele wielrennen kennen. Op een dag zat hij in een grote kopgroep, waaruit de ene na de andere renner van naam moest lossen. Op het laatst waren er nog maar vijf over. Twee Fransen, twee Belgen en Van Grinsven, die die dag over superbenen beschikte.
In de sprint had hij echter geen schijn van kans, maar hij was uiterst content met zijn derde plaats. Op de massagetafel hoorde hij van Piet van der Heijden, de soigneur, dat als hij de kleine bidon had gebruikt, hij zeker gewonnen zou hebben.
“Welke kleine bidon?”, vroeg hij verbaasd. “Die in je achterzak”, was het antwoord. Pas toen drong de betekenis tot hem door. “Als ik zo moet winnen, dan stop ik liever”, was zijn reactie. Hij heeft in 1957 nog wel even gekoerst, maar de animo was een stuk minder.
Hij stopte nog datzelfde jaar en ging in de boek- en kantoorboekhandel van zijn vader werken. Toen die aan pensioen toe was heeft hij de zaak overgenomen en hij heeft er tot zijn zeventigste jaar in gewerkt. Toen heeft hij het bedrijf aan zijn zoon overgedaan.
Rien van Grinsven overleed op 24 maart 2016. Hij is 85 jaar geworden.

03-01-2018