Richie PORTE

Geboortedatum: 30 januari 1985
Geboorteland: Australië

Ik kan me haast niet voorstellen dat er in de huiskamer bij het bekijken van de negende etappe van de Tour de France van vorig jaar ook maar iemand getwijfeld heeft of Richie Porte na die vreselijke val nog ooit op de fiets zou weerkeren.
Zo eng en bizar zag het eruit. Zeker toen hij, vanaf de ravijnrand waar hij diagonaal had proberen te passeren, diagonaal over de weg gleed tegen de rotswand knalde en voor dood bleef liggen. De koers ging door, maar de camera liet zien hoe hij later als een dood vogeltje in de ambulance werd geschoven.
Er moet een engeltje op de schouder van de Australiër hebben gezeten, want hoewel niet misselijk kwam hij eraf met een scheur in zijn bekken en een gebroken sleutelbeen. Toen hij een paar weken later het ziekenhuis mocht verlaten kon hij aan zijn toekomst gaan denken. Als wielrenner.
Op het moment van de val was hij nog een van de favorieten om het de beoogde winnaar Chris Froome lastig te gaan maken, de Brit die op weg was naar zijn vierde Tourzege. Aan eerdere zeges van Froomy had Porte nog zijn bijdrage geleverd als een luxe knecht bij Team Sky.
Sindsdien rijdt hij voor de Amerikaanse ploeg BMC. In 2016 werd hij tweede in de Tour Down Under en derde in Parijs-Nice, vierde in de Dauphiné en vijfde in de Tour. Een jaar later won hij de Tour Down Under en de Ronde van Romandië en werd hij tweede in de Dauphinë.
Hij was klaar voor de Tour maar die vreselijke val in de afdaling van de Mont du Chat gooide roet in het eten als moet hij zichzelf daarvoor de schuld geven. Hij nam onverantwoorde risico’s en nam daardoor in zijn val de Ier Danny Martin mee. Het had veel erger kunnen aflopen.
Hij is vorig jaar niet meer in actie gekomen, maar eerder deze maand nam hij wel weer deel aan de Tour Down Under en hij won er de vijfde etappe. Het ziet ernaar uit dat hij dezelfde voorbereiding kiest als vorig jaar in de hoop weer als een van de favorieten in de Tour te kunnen starten.
Richie Porte viert vandaag zijn 33ste verjaardag.

30-01-2018