Richard VAN GENECHTEN

Geboortedatum: 23 juli 1930
Geboorteland: België
Overleden op: † 13.11.2010

De carrière van Richard Van Genechten uit Brussel, geboren op 23 juli 1930, liep vrijwel parallel met die van Martin Van Geneugden. Hun namen leken op elkaar, maar verder was er een wereld van verschil.
Van Geneugden was een typische eendagsrenner met een vlijmscherpe eindsprint en Van Genechten een echte ronderenner, een klimmertje zonder eindschot.
Toch is de belangrijkste overwinning van deze kleine man behaald in een eendagskoers. Wel één met een behoorlijk stijgingspercentage en daar zul je een type als Van Geneugden niet onder de winnaars aantreffen.
Hij won in 1956 de Waalse Pijl, voor de Italiaan Sante Ranucci en zijn landgenoot André Vlayen. Hij won tegelijkertijd het Ardense Weekeinde. De resultaten in de Waalse Pijl en die in Luik-Bastenaken-Luik werden destijds bij elkaar geteld.
Aangezien Van Genechten tweede werd in La Doyenne achter Fredje De Bruyne werd hij na afloop van LBL ook als winnaar van dat klassementje gehuldigd. Nu bestaat die koppeling niet meer.
Zoals gezegd lag de kracht van Van Genechten toch in het rondewerk. Zijn overwinning in 1958 in de Ronde van Catalonië mocht er zijn. In de Tour de France was hij minder succesvol.
Hij ging er vier keer van start en zijn beste resultaat was een 22ste plaats in 1954. In het bergklassement werd hij dat jaar derde achter Federico Bahamontes en Louison Bobet en dat lijkt me geen schande.
In de Tour van 1955 haalde hij alle kranten door op de Mont Ventoux bijna het leven te laten. Hij kreeg daar last van zuurstofgebrek en hij kwam ten val. Hij stond niet meer op en bij iedereen sloeg de schrik om het hart. Hij werd in een ambulance geladen en in veiligheid gebracht.
In het bergklassement van de Ronde van Spanje van 1959 werd hij eerste, maar hij werd niet als zodanig gehuldigd. Hij had op de cols evenveel punten bij elkaar gesprokkeld als de Spanjaard Antonio Suarez.
Omdat die hoger in het algemeen klassement stond, kreeg die de bergprijs uitbetaald en had Van Genechten het nakijken. Al met al een mooie carrière van een subtopper, gekenmerkt door een grote regelmaat.
Richard Van Genechten overleed vandaag precies zeven jaar geleden op tachtigjarige leeftijd.

13-11-2017