Richard DEPOORTER

Geboortedatum: 29 april 1915
Geboorteland: België
Overleden op: † 16.06.1948

Vandaag precies 68 jaar geleden overleed Richard Depoorter op 33-jarige leeftijd. Als gevolg van een mysterieus ongeval. Hij was als coureur niet piepjong meer, maar toch was zijn carrière nog maar net begonnen.
Hij was al in 1938 beroepsrenner geworden, maar voor hij bij de profs zijn draai had gevonden brak de oorlog uit en kwam er van fietsen niet veel meer terecht. In de wedstrijden die nog doorgang vonden, weerde hij zich als een Vlaamse leeuw.
Zoals in 1943 toen hij Luik-Bastenaken-Luik won. Met bijna uitsluitend Belgische coureurs aan het vertrek. Daarom was hij zielsgelukkig toen hij in 1947, dus na de oorlog, La Doyenne andermaal won maar met een sterk internationaal deelnemersveld
Hij won nog een aantal koersen en toen startte hij in juni 1948 in de Ronde van Zwitserland. Het gebeurde in de vierde etappe van Thun naar Altdorf toen Depoorter in de onverlichte tunnel van de Sustenpas door de wagen van zijn eigen ploegleider werd aangereden. Hij was op slag dood.
De ploegleider in kwestie was een nog jonge Lomme Driessens, maar die zat niet aan het stuur. De toedracht werd later breed uitgemeten toen Louis Hanssens, de chauffeur, twee jaar later in België werd vervolgd voor dood door schuld.
‘Het toebrengen van slagen bij gebrek aan bedachtzaamheid, de dood ten gevolge hebbend’, zo zou de Correctionele Rechtbank van Brussel het hebben geformuleerd.
Een vreemd proces trouwens, omdat een verkeersongeval waarbij al of niet sprake is van schuld naar normale maatstaven door de Zwitserse, en niet door de Belgische justitie bekeken had moeten worden.
Maar zoals eigenlijk altijd in vermeende strafzaken in het Vlaamse wielerland is er een zekere hardnekkigheid om Barbertje te doen hangen.
Aanvankelijk was het trouwens nog maar de vraag of het wel Hanssens was die aan het stuur heeft gezeten. Vaststaat dat Richard Depoorter tijdens de bewuste bergetappe in de achtervolging was op zijn ploeggenoot Stan Ockers en op diens medevluchter Jean Robic.
In de afdaling, in een onverlichte tunnel met ook nog eens een ingebouwde bocht, zou het gebeurd zijn. Zonder verdere getuigen. Dan kun je er achteraf natuurlijk de meest gewenste draai aan geven.
De familie Depoorter in Ichtegem (West-Vlaanderen) was een geslacht van fietsenmakers. Nog jaren na het noodlottige ongeval werden er op de gemaakte fietsen balhoofdplaatjes geschroefd met de beeltenis van Richard Depoorter.

16-06-2016