Richard BUKACKI

Geboortedatum: 23 mei 1946
Geboorteland: Nederland

De wielersport kent een aantal kwalificaties die een renner in een bepaalde categorie plaatsen. Allrounders die in alles top zijn, bestaan niet en daarom is er voor iedere renner een hokje bedacht.
Zo zijn er de kopman en de knecht, de klimmer en de daler, de sprinter en de tijdrijder, de veldrijder en de zesdaagserenner en er is ook nog de kermiscoureur. In die laatste categorie kon je vroeger zelfs elk jaar koning worden.
Dat werd je als je als winnaar eindigde in een klassement van alle kermiskoersen, dat werd georganiseerd door een Vlaamse krant. Twee keer heeft een Nederlander dat gepresteerd, de legendarische Theofiel Middelkamp en en de even legendarische John Braspennincx, de Brabander die zich ook Koning der Smokkelaars mocht noemen.
Richard Bukacki is nooit tot Koning der Kermiskoersen uitgeroepen, omdat dat klassement in zijn tijd niet meer bestond. Althans dat vermoed ik, want ik heb er nooit iets over gehoord of gelezen. Was dat wel zo geweest dan had hij die titel meerdere keren gewonnen, want hij was in zijn tijd (hij was beroepsrenner van 1968 tot en met 1982) de allergrootste kermiskoerser met een indrukwekkende erelijst.
Zesendertig overwinningen boekte deze Zeeuwsvlaming in deze specifieke tak van sport en verder tientallen tweede, derde en andere ereplaatsen. Toch is hij in eigen land niet echt bekend geworden bij een groot publiek.
Dat komt omdat hij hoofdzakelijk in België reed en vrijwel uitsluitend kermiskoersen betwistte. Eén keer liet hij zich verleiden tot het rijden van de Ronde van Spanje en hij behaalde drie ereplaatsen in de eerste vlakke ritten.
Toen de weg omhoog ging lopen ging hij ijlings terug naar zijn natuurlijke habitat en stond hij weer vol enthousiasme en arbeidsvreugde aan de start in plaatsen als Berlare, Knesselare, Sint Andries, Melle, Gullegem, enzovoort.
Overal waar de draaimolens draaiden, de kermismuziek alles overstemde, de dansmariekes dansten, de rokskes zwierden en de bierpompen stroomden daar was Richard Bukacki in volle glorie te bewonderen.
Wie uit dit alles meent op te maken dat een kermiskoers iets is voor renners die niet goed genoeg zijn voor de Tour de France of de Ronde van Vlaanderen, die heeft nooit een kermiskoers bijgewoond.
De kermis staat natuurlijk in het dorp, maar het parcours gaat in lussen om dat dorp heen. Over door tractoren stukgereden boerenweggetjes met plassen en kuilen, waar door de heren coureurs veldslagen worden geleverd om de volgende premies te pakken. Menige specialist in Parijs-Rouibaix heeft het vak in de kermiskoersen geleerd.
Er was altijd goed geld te verdienen in de kermiskoersen en daar heeft Bukacki zeker zijn deel van gehad. Geld verzoet de arbeid luidt het gezegde, maar Richard hield echt van die ambiance.
Ik heb eens in een interview met hem gelezen dat hij dat kermisgevoel en die muziek echt nodig had om te presteren. Enfin, zijn familie weet in ieder geval hoe ze hem op zijn 71ste verjaardag gelukkig moeten maken.

23-05-2017