Renato LONGO

Geboortedatum: 9 augustus 1937
Geboorteland: Italië

Renato Longo was tussen 1960 en 1972 een klasse apart in het veldrijden, een onderdeel van de wielersport dat we toen nog vrij algemeen cyclocross noemden en toen nog een sport was waar hoofdzakelijk Belgen, Italianen en Zwitsers in uitblonken.
Vijf keer was de renner uit Vittorio Veneto wereldkampioen in die winterse discipline en twaalf keer was hij nationaal kampioen van Italië. Hij behaalde maar liefst 233 overwinningen in het modderfietsen.
Destijds een juiste benaming, want het was pas echt sport als de renners zo veel mogelijk van de fiets moesten. Tot aan de enkels in de zompige blubber modderen was het ultieme geluk van de toenmalige organisatoren en het publiek, dat niet voor niets de regen had getrotseerd.
Die voorkeur voor modderballetten duurde voort tot Adrie van der Poel zich daar als adviseur van de UCI mee mocht gaan bemoeien. Pas toen werden er parcoursen uitgezet, waar de renners zich konden onderscheiden door zo lang mogelijk op de fiets te blijven.
Renato Longo was in zijn tijd een vedette, maar hij is in ons land vrij onbekend gebleven omdat er in de jaren zestig nog weinig belangstelling was voor dat geworstel op bospaden. Waar het nu normaal is dat de tv het uitzendt, zagen we dat toen maar zelden.
Zijn grootste concurrenten in die dagen waren de Duitser Wolfshohl, de Fransman Dufraisse en zijn landgenoot Severini. Vooral Wolfshohl zat hem vaak dwars, maar toen die op een gegeven moment volledig voor de weg koos, kreeg Longo de ruimte om nog meer te winnen.
Dat hield eigenlijk op toen er een nieuw fenomeen opstond in de persoon van de Belg Eric De Vlaeminck. Die was in technisch opzicht zo afgrijselijk goed dat er jarenlang geen concurrent meer in zijn buurt kon komen.
Voor Longo zich tot de cyclocross bekeerde was de Italiaan ook een redelijke wegrenner en had hij het ook enkele jaren als stayer geprobeerd. In 1958 was hij als amateur zelfs kampioen van Italië achter de grote motor.
Wat precies de aanleiding was voor zijn bekering is me niet bekend, maar op enig moment heeft hij voor de cyclocross gekozen en hij zal daar geen spijt van hebben gehad. Als je tegen je kleinkinderen kunt zeggen dat je in enig opzicht de meest succesvolle Italiaan in de geschiedenis bent, dan maakt dat indruk.
Renato Longo viert vandaag zijn 81ste verjaardag.

09-08-2018