Remmert WIELINGA

Geboortedatum: 27 april 1978
Geboorteland: Nederland

De wielercarrière van Remmert Wielinga is wat ongelukkig verlopen. De Eindhovenaar werd opgeleid bij Rabobank, maar daar vonden ze hem in eerste instantie niet goed genoeg voor het profteam en zo vertrok hij naar een Italiaanse ploeg.
De rossige Brabander ontpopte zich daar tot een goede klimmer en een uitstekende tijdrijder. Dat was voor Jan Raas, toen nog de baas van het Rabobank Wielerplan, reden om hem terug te halen.
In datzelfde jaar 2003 had Raas ook al een klimmer aangetrokken in de persoon van Michael Rasmussen. Na een waarschuwing van Bjarne Riis vertrouwde hij de Deen niet meer en zo gebeurde het dat Rasmussen thuis moest blijven en Remmert na een sterk gereden Dauphiné zijn Tourdebuut kon maken.
Zijn voornaamste taak zou daar zijn om kopman Levi Leipheimer in het hooggebergte bij te staan. Leipheimer viel echter al in de eerste etappe in lijn letterlijk uit de Tour, toen hij na een massale valpartij bleef liggen met een gebroken stuitbeen.
Alle aandacht ging daarna naar Remmert als reserve-kopman. Maar die gaf niet thuis vanwege een knieblessure. Dat was niet gesimuleerd, zoals bij zijn volgende ploeg QuickStep zou blijken, maar de ploegarts van Rabobank kon niks vinden.
Remmert sukkelde twee weken door en gaf toen op. Het werd hem ernstig kwalijk genomen en de sfeer werd vijandig. Het op Bram de Groot na volledig falen van de ploeg, werd hem min of meer in de schoenen geschoven en de relatie was stuk.
Via zijn manager Jacques Hanegraaf kwam hij bij QuickStep terecht, waar de knieblessure door de fysiotherapeut en speciale oefeningen verholpen werd. Door een virus kwam hij dat jaar haast niet in actie en zijn contract werd niet verlengd.
Hij reed nog een jaar voor Saunier Duval en paar jaar daarna voor Katoesja. Verder leverde hij in 2009 nog een goede prestatie in het NK tijdrijden. Daarna is hij voor de meeste wielerliefhebbers van de radar verdwenen.
Wel was bekend dat hij in Monaco woonde met zijn Russische vrouw Svetlana. Het paar woont er nog steeds en Remmert verdient sinds een jaar of vijf een goede boterham als triatleet.
Monaco is een ideaal trainingsgebied voor die sport en hij wordt er steeds beter in. Met meer dan tweeduizend triatleten aan de start werd hij in augustus vorig jaar twaalfde in de triatlon van Zell am See/Kaprun in Oostenrijk. Een geweldige prestatie.
Als hij het had geweten dan had hij gisteren kunnen aanschuiven bij het diner om met koning Willem Alexander en (ik meen) vijftig andere kroonjarigen een vorkje te prikken, want Remmert wordt vandaag veertig jaar.
Nog altijd een sportman in hart en nieren en gedreven als een twintigjarige. Ik wens hem een fijne verjaardag.

27-04-2017